Om Analyskraft och löneanalys
Analyskraft är Arbetsgivarverkets webbaserade verktyg för löneanalys.
Uppdaterad: 2025-01-15
Analyskraft är ett modernt och kraftfullt analysstöd som ska:
- bidra till effektiv lönebildning inom det statliga avtalsområdet.
- utveckla lokala lönebildningsprocessen enligt intentionerna i de centrala avtalen.
Med hjälp av Analyskraft kan du som är arbetsgivarföreträdare studera och analysera löner i den egna verksamheten men också på olika sätt ställa den egna lönestatistiken i relation till övrig relevant referensstatistik. Analyskraft ger också stöd för att förbereda, genomföra och följa upp den lokala lönerevisionen.
Verktyget innehåller även en funktion för att, som en del i lönebildningsprocessen, analysera skillnader i lön mellan kvinnor och män enligt metodstödet BESTA-vägen och de krav som diskrimineringslagen ställer.
Logga in i Analyskraft
Analyskraft är ett separat system. Via länken kan du nå Analyskraft och logga in. Länken öppnas i ett nytt fönster.
Instruktionsfilmer för Analyskraft
Vi har spelat in filmer där vi visar hur du gör olika moment i Analyskraft. Du hittar dem här:
Tips och teknik
Här kommer några bra tips för hur du jobbar bäst i Analyskraft:
- När du skapar egna grupper, tänk på att inte blanda individer med olika arbetsområden och/eller grupperingsnivåer då dessa inte kommer med i analysfunktionen Löneskillnader kvinnor och män.
- Analyskraft godtar inte chefsmarkering 3 i analysfunktionen Löneskillnader kvinnor och män, individer med den kodningen får kodas om med antingen 1 eller 2.
- Använd webbläsaren Chrome, den har visat sig fungera bäst för att använda Analyskraft. Analyskraft fungerar även med senaste versionen av Internet Explorer 11 (IE), Microsoft Edge (Edge) och FireFox. Om Internet Explorer används och Analyskraft beter sig konstigt, byt till en annan webbläsare, till exempel Chrome.
Analyskraft för lokal installation
Analyskraft finns också för lokal installation. Målet med lokal installation är att erbjuda verktyget till medlemmar som av säkerhetsskäl inte kan använda sig av molnlösningen.
Lokal installation är en anpassning av Analyskraft som gör att en enskild medlem kan installera och köra en egen instans av Analyskraft som en intranätsapplikation, där medlemmen har ett helhetsansvar för IT-miljön. Anpassningarna innefattar att lösningen använder sig av Windows AD autentisering, åtkomsthantering via AD-roller och åtkomst till administratörsfunktioner som i molnlösningen hanteras av personal från Arbetsgivarverket och Knowit.
Analyskraft är ursprungligen byggt som en molnlösning (multi-tenant SAAS-lösning) där medlemmar får tillgång till ett huvudanvändarkonto där de kan hantera sina användare, löneregister och analyser utan insyn från Arbetsgivarverket eller Knowit. Systemet körs i ett private cloud på servrar i Sverige och har varit i drift sedan 2018.
Förutsättningar för att installera lokal installation
För att installera Analyskraft lokalt behövs kompetens inom serverdrift, MS SQL Server, Windows AD och Internet Information Services (IIS). Innan installationen påbörjas bör en avstämning göras så att alla infrastrukturberoenden finns uppsatta.
Mer information finns i manualen för lokal installation. Den kan du beställa genom att skicka e-post till analyskraft@arbetsgivarverket.se
För att få tillgång till lokal installation behöver användarvillkoren skrivas under. För att ta del av användarvillkoren skickar du e-post till analyskraft@arbetsgivarverket.se
Beställ lokal installation
Du beställer Analyskraft för lokal installation genom att skicka e-post till analyskraft@arbetsgivarverket.se.
Utbildning i Analyskraft
Vi erbjuder utbildningar i Analyskraft. Du hittar en lista över kommande tillfällen på sidan Öppna utbildningar, under rubriken Löneanalys och statistik.
Register
Här hittar du information om hur du beställer registerfiler till Analyskraft. Hur du beställer beror på var du är kund.
Palassoanvändare/kund hos Statens servicecenter: Beställning görs via Statens servicecenters kundwebb (Portalen)Öppnas i ny flik.
Palassoanvändare, inte kund hos Statens servicecenter: Beställning görs på heroma.seÖppnas i ny flik.
Primulaanvändare, kund hos Statens servicecenter: Statens servicecenter tillhandahåller en rapport som finns tillgänglig i rapportgeneratorn i Primula Webb.
Primulaanvändare, ej kund hos Statens servicecenter: Evry tillhandahåller en rapport som finns som en bilaga till leveransdokument 2017-10-26 version 11.6 avsnitt 4.2.1. I dokumentet finns mer information.
Agressoanvändare: Unit4 har levererat en rapport samt instruktioner om hur denna laddas ner till sina kunder. Rapporten finns tillgänglig för installation och uppsättning hos respektive Agressoanvändare. Behöver man hjälp med detta kan man beställa det från Unit4 som konsultuppdrag. Har man installerat rapporten men stöter på problem i hur man ska ta fram filen kan man få hjälp kundsupporten.
För att läsa in en registerfil i Analyskraft måste du tänka på följande:
- Filen ska vara i csv-format.
- En rubrikrad måste finnas för kolumnerna A till X.
- Värden måste finnas i kolumnerna för personnummer, anställningsnummer, anställningens omfattning och grundlön. Övriga kolumner kan vara tomma.
- I kolumnerna för namn, löneorganisatorisk tillhörighet och samtliga frifält måste eventuella blanksteg efter sista tecknet tas bort.
- Personnummer måste innehålla sekelsiffra och vara ett giltigt personnummer avseende datum (månad, dag). Inget bindestreck får finnas och formatet ska vara tal utan decimaler. De fyra sista tecknen i personnumret måste vara siffror.
- Alla individposter ska ha ett anställningsnummer. Personer med fler än en anställning har därmed olika värden i kolumnen för anställningsnummer. Kombinationen personnummer och anställningsnummer är alltid unik.
- Anställningens omfattning måste vara ett värde mellan 1 och 100 och inte innehålla några decimaler.
- BESTA-kolumnen kan vara blank men inte delvis angiven. Medlemmar som inte behöver rapportera BESTA-strängens nionde position (dvs. K, L eller S) måste trots det ange ett tecken i positionen. Det kan till exempel vara ett blanksteg eller noll.
- Anställningens startdatum måste vara i datumformat yyyy-mm-dd.
- Grundlön, fasta och rörliga lönetillägg ska vara i talformat samt utan decimaler och tusentalsavgränsare. Grundlönen måste vara större än noll. Fasta och rörliga lönetillägg kan vara blanka eller noll om det inte finns några sådana tillägg.
Observera! Om någon justering av uppgifterna i filen görs måste alltid kolumnen med personnummer formateras om till tal utan decimaler och utan tusentalsavgränsare.
När du har fått tillgång till en registerfil och har behov av att redigera uppgifter gör du så här:
- Öppna filen.
- Ändra uppgifterna du vill ändra.
- Markera kolumnen Personnummer (kolumn A), högerklicka och välj Formatera celler, välj kategori Tal och ta bort decimaler.
- Välj Arkiv- Spara som och döp filen till önskat namn, välj vart du vill spara den och välj filformat CSV. (kommaavgränsad).
- Fråga kommer om du vill ha det formatet - välj JA.
- När du sedan stänger dokumentet kommer frågan om du vill spara ändringar - välj NEJ.
Löneanalys
När du ska göra en löneanalys är det viktigt att analysen utgår utifrån verksamhetens mål och lönepolitik.
Inledningsvis vid arbete med löneanalys är det viktigt att bestämma vad som är viktigt att analysera utifrån verksamhetens mål och lönepolitik. Alla löne- och personaluppgifter finns i lokala system hos medlemmen, det gäller att inkludera relevant information.
När analys av löner görs är det bra att använda mått som visar på lönefördelningen inom en grupp eller verksamhet. Arbetsgivarverkets statistik är uppbyggd utifrån måtten: median, kvartiler och percentiler. Rekommendationen är att inte fokusera på medelvärde, eftersom medelvärden påverkas starkt av extremvärden, det vill säga en mycket hög eller mycket låg lön och därför oftast inte är representativt för verksamhetens löner.
Statistiska mått
90:e percentil. Detta innebär att 90 % av individerna i gruppen har lägre lön och 10 % har högre lön än den 90:e percentillönen. 90:e percentillönen redovisas endast om det är minst 21 individer i gruppen.
Övre kvartil. Detta innebär att 75 % av individerna i gruppen har lägre lön och 25 % har högre lön än den övre kvartillönen. Övre kvartillönen redovisas endast om det är minst 9 individer i gruppen.
Median. Detta innebär att 50 % av individerna i gruppen har lägre lön och 50 % högre har högre lön än medianlönen. Medianlönen redovisas endast om det är minst 5 individer i gruppen. (Detta gäller för tabellerna. I diagrammen visas medianlönen endast om kvartillönerna visas, det vill säga om det är minst 9 individer i gruppen.)
Undre kvartil. Detta innebär att 25 % av individerna i gruppen har lägre lön och 75 % har högre lön än den undre kvartillönen. Undre kvartillönen redovisas endast om det är minst 9 individer i gruppen.
10:e percentil. Detta innebär att 10 % av individerna i gruppen har lägre lön och 90 % har högre lön än den 10:e percentillönen. 10:e percentillönen redovisas endast om det är minst 21 individer i gruppen.
Lönebild visar verksamhetens löner
En lönebild är en bild av en verksamhets, eller delar av en verksamhets, löner. Det finns inget facit för hur en lönebild ska se ut. I RALS-avtalen står det att:
"Arbetsgivaren ska även presentera en bild av löneläget och lönespridningen för den lokala arbetstagarorganisationen."
Vidare är instruktionen:
"Lönebilden ska framför allt bygga på den centrala partsgemensamma statistiken, men också på annan information som lokala parter finner relevant".
Gruppera genom BESTA
En förutsättning för att genomföra en löneanalys är att gruppera individerna inom verksamheten. Det sätt som vi valt att göra det partsgemensamt i staten är genom klassificeringssystemet BESTA.
Läs mer på BESTA-webben:
Frågor och svar om Analyskraft
Knowit AB är leverantör av Analyskraft men har enligt avtalet med Arbetsgivarverket rätt att använda sig av några i avtalet angivna underleverantörer. En av dem är Iver AB som tillhandahåller drift av Analyskraft och en annan är Knowit Development AB som arbetar med utveckling av Analyskraft.
Analyskraft är ett webbaserat verktyg och all datatrafik är krypterad via https. Personuppgifter lagras också i krypterad form. Inloggningen till Analyskraft sker genom en tvåvägsautentiserad inloggningslösning i enlighet med Integritetsskyddsmyndighetens rekommendation för att hantera känsliga personuppgifter. All drift sker på en fysiskt avgränsad server i Sverige.
Användaren av Analyskraft (medlem i Arbetsgivarverket) är personuppgiftsansvarig och Knowit AB är personuppgiftsbiträde. Knowit har anlitat Iver AB och Knowit Development AB som underbiträden.
Nej, det är ett standardavtal som gäller för samtliga medlemmar.
Användaren av Analyskraft ansvarar för gallringen i Analyskraft. Det är användaren som själv väljer vilka uppgifter som finns i Analyskraft i och med import och radering av olika register med personuppgifter. Det är därmed användaren som helt förfogar över personuppgifterna i Analyskraft och hur länge de ska finnas där.
Det finns två typer av data som kan läsas in i Analyskraft, dels register som är den egna verksamhetens löner och dels medlemsanpassad jämförelsestatistik.
Register måste varje verksamhet ta fram på egen hand och filen måste vara strukturerad enligt mall.
Mer information finns under rubriken Register.
Statistiktabeller för staten totalt och uppdelat på regioner finns redan i verktyget då de läses in av Arbetsgivarverket.
Analyskraft är ett verktyg för arbetsgivaren och ingen roll för fackliga företrädare finns i verktyget.
Partsgemensam referensstatistik för det statliga avtalsområdet som avser mars och september varje år finns inläst i Analyskraft för varje insamling sedan september 2016. När ny statistik publiceras läser Arbetsgivarverket in denna. Referensstatistiken är uppdelad på Medarbetare och Chefer samt efter BESTA-kod, åldersgrupp, region och verksamhetsinriktning. Det går också att importera så kallad medlemsanpassad referensstatistik som antingen beställs från Arbetsgivarverket eller produceras på egen hand av Analyskraftanvändaren utifrån önskat material.
Ja, analysfunktionen Löneskillnader kvinnor & män är ett stöd i lönekartläggningen och motsvarar steg 1 och 2 i analysfasen i Besta-vägen.
Funktionerna lönebild och löneutveckling är bra verktyg för att följa upp lönerevision eller andra löneförändringar.
I funktionen lönebild följs lönenivåerna upp medan i funktionen löneutveckling följs utvecklingen av lönenivåerna upp.
För att skapade grupper ska bli valbara i analysfunktionen Löneskillnader kvinnor och män får det bara finnas en BESTA-kod i respektive grupp d.v.s. arbetsområde, grupperingsnivå, samt chef/icke chef.
I denna analysfunktion får användaren ett tekniskt stöd för att göra analyser av löneskillnader mellan kvinnor och män. Analyserna avser löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdiga arbeten.
Analysfunktionen motsvarar analysfasen i metodstödet BESTA-vägen.
Steg 1 i analysfasen i BESTA-vägen handlar om att göra analyser vad gäller lika arbeten, för att avgöra om det förekommer osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män och som har direkt eller indirekt samband med kön.
Steg 2 i analysfasen i BESTA-vägen handlar om att göra analyser vad gäller likvärdiga arbeten för att kunna avgöra om det förekommer lönemässiga undervärderingar av kvinnodominerade arbeten.
Utgångspunkten är att alla arbeten som klassificeras i samma BESTA-kod (arbetsområde, grupperingsnivå och markering för chef/icke chef) är lika arbete. BESTA-systemet är uppbyggt på ett sådant sätt att det lämpar sig väl för att gruppera anställda efter lika arbeten. BESTA-koden ger en primär indelning i vilka arbeten som kan betraktas som lika. Men eftersom det finns en spännvidd av arbetets krav inom varje grupperingsnivå och denna spännvidd ökar ju högre nivå det handlar om, kan det finnas arbeten som inte kan ses som lika arbeten inom samma BESTA-kod. I så fall behöver man göra ytterligare en indelning av arbetena inom just den koden.
Kontakt
Vill du beställa Analyskraft? Har du frågor eller vill du veta mer? Har ni bytt lokal administratör?
Kontakta oss via e-post: