Öppna utbildningar
Våra öppna utbildningar är precis det - öppna för dig som vill utveckla dina kunskaper i arbetsgivarfrågor inom det statliga avtalsområdet.
Uppdaterad: 2024-12-11
Utbildningarna ges vid ett särskilt tillfälle och är öppna för medarbetare hos Arbetsgivarverkets medlemmar att anmäla sig till.
Vi ger också medlemsanpassade utbildningar. Läs mer om dem här:
Praktisk information
Praktisk information om våra öppna utbildningar hittar du här:
Praktisk information om öppna utbildningar
Arbetsrätt
Statlig arbetsrätt
Delegeringen av arbetsgivaransvaret ställer höga krav på kunskaper inom det arbetsrättsliga området. Kursen utgår från ett statligt arbetsgivarperspektiv och ger grundläggande kunskaper om de arbetsrättsliga regler som gäller inom statsförvaltningen och hur dessa bestämmelser ska tillämpas. Det är inte en fördjupningskurs i arbetsrätt utan en översikt med fokus på den statliga särregleringen.
Syftet med utbildningen är att ge en grundläggande kunskap om den arbetsrättsliga regleringen inom den statliga arbetsrätten och att ge en förståelse för sambanden mellan Regeringsformen, lagar, förordningar och det enskilda anställningsavtalet. Dispositionen följer arbetsgivarens hantering av en anställning från rekrytering, till insatser under anställningen och avslut av anställning. Utbildningen består av presentationer, gruppövningar och diskussioner.
Statlig arbetsrätt 15 och 22 januari 2025
Statlig arbetsrätt 1-2 april 2025
Statlig arbetsrätt 21 och 28 augusti 2025
Statlig arbetsrätt 3-4 december 2025
Fördjupning i statlig arbetsrätt, några nedslag
Regeringens delegering av arbetsgivaransvaret till myndigheterna ställer högra krav på kunskaper inom det arbetsrättsliga området. Kursen utgår från ett statligt arbetsgivarperspektiv och ger fördjupade kunskaper om vissa arbetsrättsliga särregleringar och vill ge en förståelse för samband mellan grundlag, lag och annan författning.
Fördjupning i statlig arbetsrätt, några nedslag 2 oktober 2025
Statlig arbetsrätt för universitet och högskolor
Delegeringen av arbetsgivaransvaret ställer höga krav på kunskaper inom det arbetsrättsliga området. Kursen utgår från ett statligt arbetsgivarperspektiv och ger grundläggande kunskaper om de arbetsrättsliga regler som gäller inom statsförvaltningen generellt med ett särskilt fokus på hur dessa bestämmelser ska tillämpas vid statliga lärosäten. Syftet är att deltagarna ska få övergripande kunskap och förståelse för sambandet mellan lagar, kollektivavtal och det enskilda anställningsavtalet.
Statlig arbetsrätt för universitet och högskolor 6-7 maj 2025
Statlig arbetsrätt för universitet och högskolor 6 och 13 november 2025
Att anställa i staten
Kursen är en fördjupning i de regler som gäller vid anställning med tydligt fokus på statlig särreglering. Hela processen, från det att behov fastställs till det att ett anställningsbeslut vinner laga kraft, kommer att belysas. Kursen kommer också att beröra de aspekter av diskrimineringslagen som kan aktualiseras i samband med anställningsförfarandet. Syftet med kursen är att ge en fördjupad kunskap om anställningsförfarandet inom staten.
Att anställa i staten 6 mars 2025
Att anställa i staten 9 oktober 2025
Arbetsskyldighet och att anställa
Kursen utgår från ett statligt arbetsgivarperspektiv och ger grundläggande kunskaper om vad den statliga särregleringen, som gäller vid beslut om anställning, innebär samt hur arbetsskyldigheten definieras i staten och dennas inverkan på möjligheten att arbetsleda arbetstagare i staten.
Arbetsskyldighet och att anställa 8 maj 2024
Arbetsskyldighet och att anställa 4 november 2025
MBL och samverkan
Kursen utgår från ett statligt arbetsgivarperspektiv och ger grundläggande kunskaper om förhandlingar enligt MBL, med fokus på samverkansförhandlingar och hur dessa bestämmelser ska tillämpas.
MBL och samverkan 13 februari 2025
MBL och samverkan 18 september 2025
Disciplinansvar, uppsägning av personliga skäl och bisysslor
Kursen utgår från ett statligt arbetsgivarperspektiv och ger grundläggande kunskaper om den statliga särregleringen som gäller för disciplinansvar och bisysslor men också vad man som statliga arbetsgivare bör känna till inför uppsägning av personliga skäl.
Disciplinansvar, bisysslor och uppsägning på grund av personliga skäl 20 februari 2025
Disciplinansvar, bisysslor och uppsägning på grund av personliga skäl 10 december 2025
Agera rätt vid omställning
De statliga verksamheterna är ofta föremål för översyn. Det kan innebära såväl omorganisation, verksamhetsövergång som flytt av hela eller delar av verksamheten. Dessa omständigheter kan i sin tur medföra att arbetsbrist uppstår. Syftet med utbildningen är att öka deltagarnas kunskap om det arbetsrättsliga regelverket kopplat till omställning, med särskilt fokus på statlig särreglering.
Agera rätt vid omställning 4-5 mars 2025
Agera rätt vid omställning 15 och 22 oktober 2025
Anställningsvillkor
Löne- och anställningsvillkor i staten
Syftet med kursen är att ge kunskap om de centrala lönebestämmelserna, främst Villkorsavtal/Villkorsavtal-T. Ett annat syfte är att ge kunskap om sambanden mellan de regelsystem som styr de statsanställdas anställningsvillkor.
Löne- och anställningsvillkor i staten 3 april 2025
Löne- och anställningsvillkor i staten 3 juni 2025
Löne- och anställningsvillkor i staten 11 november 2025
Villkorsavtalens avdrags- och tilläggsmodell
Syftet med kursen är att deltagarna ska få såväl grundläggande som fördjupad kunskap om avdrags- och tilläggsmodellen i Villkorsavtalen och kunna förstå och tillämpa bestämmelserna i såväl vanligt förekommande situationer som i extra knepia och inte så vanligt förekommande situationer.
Villkorsavtalens avdrags- och tilläggsmodell 9 april 2025
Villkorsavtalens avdrags- och tilläggsmodell 18 november 2025
URA - villkor vid olika former av utlandsuppdrag
Ökad internationalisering innebär att allt fler statliga arbetsgivare på olika sätt har personal engagerad i verksamhet utomlands. Delegeringen av arbetsgivaransvaret ökar samtidigt kraven på ett medvetet synsätt på anställningsvillkoren. Vilka möjligheter finns och vilka regler gäller?
URA - villkor vid olika former av utlandsuppdrag 19 februari 2025
URA - villkor vid olika former av utlandsuppdrag 23 oktober 2025
Lokala kollektivavtal
Att teckna lokala kollektivavtal
De centrala avtalen som reglerar villkor och förmåner (VA, VA-T och AVA/AVA-T) ger möjligheter att genom lokala kollektivavtal anpassa villkoren utifrån verksamhetens behov. För att lyckas ingå effektiva och verksamhetsanpassade lokala kollektivavtal är det viktigt att dels ha kännedom om det arbetsrättsliga regelverket kopplat till kollektivavtal, med särskilt fokus på statlig särreglering, dels kunna analysera och bedöma konsekvensen av en avvikelse från det centrala kollektivavtalet - på kort och lång sikt. Till exempel vad måste regleras, vad kan uppnås på annat sätt? Vidare är det viktigt att som arbetsgivarföreträdare känna sig trygg med och ha kontroll över den lokala processen från idé till genomförande.
Att teckna lokala kollektivavtal 23-24 april 2025 - internat
Att teckna lokala kollektivavtal 25-26 november 2025 - internat
Lönebildning
Lokal lönebildning
Frågan om hur en framgångsrik lokal lönebildning är konstruerad är ständigt i fokus inom statlig sektor liksom på arbetsmarknaden i övrigt. Lönebildningen och lönesättningen ska medverka till att målen för verksamheten uppnås och att verksamheten bedrivs effektivt och rationellt. Därmed blir lönen både ett styrmedel och en investering i verksamheten. I praktiken innebär det att på en strategisk ledningsnivå hantera och kontrollera lönekostnadsutvecklingen, parallellt med att ge förutsättningar för lönesättning av varje medarbetare. Att ha förmågan att belöna goda resultat såväl som att konkurrens kunna attrahera, motivera och behålla nödvändig kompetens. En viktig del av det strategiska arbetet är också att som arbetsgivare göra ett förberedande analysarbete inför kommande lönerevision.
Lokal lönebildning 20 och 27 mars 2025
Lokal lönebildning 19-20 augusti 2025
Löneanalys och statistik
AnalysKraft - verktyg för löneanalys
Arbetsgivarverket har utvecklat ett digitalt verktyg för löneanalys som vi kallar Analyskraft. Som medlem i Arbetsgivarverket kommer du att kunna använda det för att göra lokal löneanalys. Verktyget är avsett att användas till exempel i samband med lokal lönerevision och i arbetet med att undvika osakliga löneskillnader. Syftet med kursen är att deltagaren ska förstå hur Analyskraft ska användas samt att efter kursen praktiskt kunna utföra löneanalysarbete i sin verksamhet.
AnalysKraft - verktyg för löneanalys 11 februari 2025
AnalysKraft - verktyg för löneanalys 2 september 2025
AnalysKraft - verktyg för löneanalys 9 december 2025
BESTA - befattningsklassificering för statistik
Parterna inom det statliga förhandlingsområdet har gemensamt utvecklat BESTA (befattningsklassificering för statistik) för att gruppera statliga befattningar efter arbetsuppgifternas innehåll och grupperingsnivå. BESTA används som indelningsgrund för den partsgemensamma lönestatistiken, vilket är reglerat i avtal. Lönestatistiken ska bland annat kunna användas som stöd i den lokala lönebildningen. Syftet med kursen är att deltagaren ska förstå hur BESTA ska användas samt att praktiskt kunna tillämpa BESTA i klassificeringsarbetet på sin verksamhet.
BESTA - befattningsklassificering för statistik 27 maj 2025
BESTA - befattningsklassificering för statistik 27 november 2025
Pensionsavtalet
Pensionsavtalet PA 16
Frågan om pension är komplex och vi får dessutom ofta höra att tjänstepensionen är avgörande för en rimlig pensionsnivå. I samband med det har det blivit allt viktigare för arbetsgivaren att förstå pension och kunna förmedla information om kollektivavtalad tjänstepensionen.
Pensionsavtalet PA 16 20 och 30 januari 2025
Pensionsavtalet PA 16 2 december 2025
Sjukdom och rehabilitering
Statliga arbetsgivares rehabiliteringsansvar och regler vid sjukdom
Utbildningen, som i sin helhet är på två dagar, ger kunskap om statliga kollektivavtal, lagar och rättspraxis samt processen under en arbetstagares sjukfrånvaro och rehabilitering. Utbildningens disposition följer i stora drag Arbetsgivarverkets process för det rehabiliterande arbetet. Utbildningen består av presentationer och övningar, där deltagarna regelbundet utmanas genom olika case, frågeställningar och diskussioner.
Statliga arbetsgivares rehabiliteringsansvar och regler vid sjukdom 8 april 2025 - digital version
Statliga arbetsgivares rehabiliteringsansvar och regler vid sjukdom 4-5 juni 2025 - internat
Statliga arbetsgivares rehabiliteringsansvar och regler vid sjukdom 10-11 september 2025 - internat
Statliga arbetsgivares rehabiliteringsansvar och regler vid sjukdom 8 oktober 2025 - digital version
Statliga arbtetsgivares rehabiliteringsansvar och regler vid sjukdom 11 december - digital version
Rehabiliteringsansvaret vid alkoholmissbruk
Kursen bygger vidare på utbildningen Statliga arbetsgivares rehabiliteringsansvar och regler vid sjukdom. För att fullt ut kunna tillgodogöra sig innehållet i den här kursen krävs det därför att deltagare tidigare har gått utbildningen Statliga arbetsgivares rehabiliteringsansvar och regler vid sjukdom.
Utbildningen ger grundläggande kunskaper om när det kan bli aktuellt med arbetslivsinriktad rehabilitering vid alkoholmissbruk av sjukdomskaraktär och vad som gäller arbetsrättsligt. Kursen beskriver också vad som gäller vid gråzonen mellan sjukdom och misskötsamhet. Den är främst inriktad på alkoholmissbruk, men kommer också att beröra narkotikamissbruk och i viss mån även andra former av missbruk.
Rehabiliteringsansvaret vid missbruk 10 april 2025
Rehabiliteringsansvaret vid missbruk 19 november 2025
För chefer
Chef i staten
Delegering av arbetsgivaransvaret ställer höga krav på chefer att förstå den gemensamma statliga arbetsgivarpolitiken och vara tydliga arbetsgivarföreträdare.
Syftet med utbildningen är att ge dig som är ny chef i staten en introduktion i vad det innebär att företräda en statlig arbetsgivare. För att kunna hantera olika typer av arbetsgivarfrågor säkerställer vi att du får baskunskaper i arbetsrätt med särskilt fokus på den statliga sektorn, våra kollektivavtal samt lönebildning och lönesättning.
Chef i staten 15 och 22 april 2025
Chef i staten 10 och 17 september 2025
Chef i staten 18-19 november 2025
Grundläggande arbetsmiljöutbildning för statliga arbetsgivare
Som ett led i att stödja myndigheterna och dess chefer i att arbeta för goda arbetsförhållanden erbjuder Arbetsgivarverket en grundläggande arbetsmiljöutbildning för chefer som särskilt beaktar förutsättningarna i den statliga sektorn.
Du får kunskap om grunderna i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Vi fokuserar på det främjande och förebyggande arbetet där du som chef har en viktig roll.
Grundläggande arbetsmiljöutbildning för statliga arbetgsgivare 13 maj 2025
Grundläggande arbetsmiljöutbildning för statliga arbetsgivare 27 november 2025