2 februari 2022•Nyhet
Flera lagändringar i sjukförsäkringen från den 1 februari
Flera av de ändringar i sjukförsäkringen som aviserades i höstens budgetproposition har trätt ikraft den 1 februari. Det handlar bland annat om utökade möjligheter att få partiell sjukpenning när arbetstiden förläggs ojämnt.
Publicerad: 2022-02-02
Det blir nu ökade möjligheter att få sjukpenning partiellt när arbetstiden förläggs ojämnt. Utgångspunkten för partiell sjukpenning är att arbetstagaren minskar sin arbetstid lika mycket varje dag. Jobbar en person normalt sett 8 timmar per dag och är sjukskriven 50 procent så är utgångspunkten att personen ska minska sin arbetstid med 4 timmar varje dag. Tidigare har Försäkringskassan endast kunnat bevilja sjukpenning vid ojämn förläggning om det varit medicinsk motiverat. Det kravet har alltså tagits bort från 1 februari och det räcker nu med att förläggningen inte försämrar möjligheterna till återgång i arbete.
– Det här är en välkommen ändring eftersom det kan finnas flera skäl för att det ibland är bättre med en ojämn förläggning. Rent konkret kan det handla om att arbetstagaren exempelvis arbetar varannan dag i tvåveckorsperioder under sjukskrivningstiden i stället för att arbeta 50 procent varje dag, säger Jenny Lindmark, socialförsäkringsexpert på Arbetsgivarverket.
Jenny Lindmark poängterar samtidigt att det ytterst är arbetsgivaren som utifrån verksamhetens behov bestämmer hur arbetstiden ska förläggas. Det innebär att även om arbetstagaren har kommit överens med Försäkringskassan, i samråd med läkaren, att förlägga arbetstiden ojämnt vid partiell sjukskrivning så är det arbetsgivaren som avgör hur förläggningen blir. Om arbetsgivaren anser att en jämn förläggning är det bästa för verksamheten ska arbetstiden förläggas på det sätt som arbetsgivaren bestämmer.
Lagändringarna innebär också att de som anställs vid behov får utökade möjligheter till sjukpenning, utan att arbetsgivarens ansvar för rehabilitering påverkas.
Lagändringarna innebär även lättnader i den så kallade rehabiliteringskedjan, som ger större möjligheter för arbetstagare att få sin arbetsförmåga fortsatt bedömd mot arbete hos arbetsgivaren mellan dag 180-550 i sjukperioden i stället för att hänvisas till omställning till annat arbete på arbetsmarknaden.
– Att arbetstagare kan fortsätta bedömas mot ordinarie arbete underlättar ofta rehabiliteringsarbetet hos arbetsgivare, menar Jenny Lindmark. Det kan annars uppstå svårigheter när en arbetstagare som är på väg tillbaka i arbete hos arbetsgivaren samtidigt får sin sjukpenning indragen och hänvisas att ställa sig som aktivt arbetssökande på Arbetsförmedlingen trots att de har sin anställning kvar.
När det gäller äldre arbetstagare (från 62 års ålder) undantas de nu från 1 februari helt från bedömningen mot hela arbetsmarknaden vid rätt till sjukpenning. De kommer alltså enbart att bedömas mot arbete hos sin arbetsgivare.
Mer information
Läs mer om vad som gäller i Arbetsgivarverket skrift Om sjukfrånvaro och rehabilitering
Läs tidigare nyhet: Flera förslag i budgetpropositionen till förändrade socialförsäkringar