9 november 2023•Nyhet
Arbetsgivardagen 2023: Medborgarnyttig AI och ökad samverkan för att värna det öppna samhället
Drygt 120 av medlemscheferna i Arbetsgivarverket deltog igår på Arbetsgivardagen 2023, digitalt eller på plats på Försvarshögskolan. Temat för dagen var artificiell intelligens och hur de statliga verksamheterna kan använda ny teknik för kompetensförsörjning, effektivisering och medborgarnytta.
Publicerad: 2023-11-09
Deltagarna hälsades välkomna av Arbetsgivarverkets styrelseordförande Thomas Rolén, generaldirektör för Domstolsverket som särskilt tackade Försvarshögskolan som var värd för dagen. Thomas konstaterade sedan att Arbetsgivardagen och myndigheternas samverkan i år känns extra viktig.
– Vårt samhälle är satt under press. Vi vaknar till nyheter om skjutningar och sprängningar och organiserad brottslighet äter sig in i samhällskroppen. Enligt Ekobrottsmyndigheten är väldfärdsbrott en större inkomstkälla än narkotika. Polariseringen i samhället ökar och med den riskerna för minskat förtroende för myndigheter. Det är därför viktigare än någonsin med samarbete och arbetsgivarsamverkan.
Dagens första punkt var Arbetsgivarkollegiet, Arbetsgivarverkets årsmöte. Kollegiet beslutade bland annat att föreslå omval för större delen av den sittande styrelsen med ett nyval av Katrin Westling Palm, generaldirektör på Skatteverket. Lämnar styrelsen gör Helena Jonsson, avgående landshövding i Jönköpings län. Kollegiets förslag till styrelse ska överlämnas till regeringen för beslut.
Generativ AI effektiviserar vardagliga arbetsuppgifter
Efter årsmötet fortsatte dagen på temat Kompetensförsörjning, ledarskap och artificiell intelligens (AI). Vi fick stifta bekantskap med en oanmäld gäst i form av roboten Elsa – som slog ett slag för mer AI inom staten. Elsa kunde också briljera och berätta fakta om staten, dess anställda och myndigheternas struktur.
Leif Denti, filosofie doktor i psykologi vid Göteborgs universitet, tog vid och lyfte möjligheterna med så kallad generativ AI, som exempelvis ChatGPT. Ett verktyg vi kan använda för att effektivisera skrivuppgifter, skapa snabbare och relevantare sökfunktioner och få hjälp med initiala kontroller och handläggning inför beslut.
– Vi blir av med tråkiga jobb men vi behöver fortfarande ha hög kompetens för att veta vad som ska göras och för att ge rätt instruktioner och kritiskt granska svaren. Vi kan se oss mer som arkitekter som instruerar och utvärderar.
Det handlar om att skapa värde för verksamheten
Från Skatteverket medverkade Dan Nordell, AI- och digitaliseringsstrateg, som beskrev det han kallade för ”goodAI”. Hur handläggare kan använda AI i sin vardag, exempelvis genom att få hjälp med att skriva mötesanteckningar, anpassa texter till olika mottagare eller läsa och förklara långa eller krångliga dokument.
– AI är en förmåga mer än ett verktyg. Om vi använder det rätt har vi en ljus framtid.
Ann-Charlotte Munckhammar, enhetschef tillämpad AI och Hedda Stillberg, utvecklingsstrateg, berättade hur Försäkringskassan effektiviserat verksamheten med ett AI-baserat bedömningsstöd kallat SAMU. För Försäkringskassan handlade det om ett behov av att tolka information från läkarutlåtanden och för detta utvecklade de en generell funktion för maskininlärning. Något som tagits emot positivt hos handläggarna.
– Fokus är på nyttan. Tekniken i sig har inget egenvärde utan handlar om att skapa värde i verksamheten. Vi började tidigt prata med verksamheten – vid förändringsresor måste verksamheten vara i förarsätet. Mottagandet har varit mycket positivt, sa Hedda Stillberg.
Nils Öberg, generaldirektör för Försäkringskassan och Katrin Westling Palm, generaldirektör för Skatteverket, samtalade sedan med Arbetsgivarverkets generaldirektör Christina Gellerbrant Hagberg om hur AI kan påverka framtidens kompetensförsörjning.
– Vi behöver fundera på vad AI betyder för olika verksamheter. Detta kräver förändringsledning, en kompetens som vi behöver satsa på inom våra organisationer, sa Nils Öberg.
Medborgarnytta, effektivitet och förenkling
Eftermiddagen avslutades med regeringens förvaltningspolitiska seminarium, där civilminister Erik Slottner och justitieminister Gunnar Strömmer medverkade.
Civilminister Erik Slottner, ansvarig för bland annat politikområdena offentlig sektor och digitalisering, inledde och berörde utmaningen med kompetensbristen inom staten och på arbetsmarknaden i stort. Erik Slottner betonade vikten av medborgarnytta, effektivitet och förenkling och ett ökat fokus på kärnverksamheter. Behovet av ett strategiskt arbete för att motverka hot och våld och trakasserier mot offentliganställda är också en prioriterad fråga. De besparingar på statlig förvaltning som presenterats i budgetpropositionen, kommenterades också.
– Jag förstår samtidigt att det är tufft för flera av er. Men statsförvaltningen måste vara med och bidra till besparingarna, och detta är regeringens sätt att visa att staten tar sitt ansvar för den svåra ekonomiska situationen.
”Det är vår frihet som står på spel”
Justitieminister Gunnar Strömmer fortsatte med att teckna bilden av det utsatta läge samhället befinner sig i med en allt grövre och organiserad och systempåverkande brottslighet.
– I stort påverkas trygghetsvärden och det fria samhället vi har. De kriminella nätverken vill också påverka beslut i det offentliga. Om de tar sig in i kommunstyrning, partier, myndigheter eller utsätter medarbetare i det offentliga för hot blir det enorma konsekvenser för vårt samhälle. Det är vår frihet som står på spel.
Regeringens dialog med myndigheterna för att vända denna utveckling beskrevs som ett mycket viktigt och värdefullt verktyg. Gunnar Strömmer berättade om den aktiva dialogen han upplever med justitiedepartementets myndigheter, något han skämtsamt kallade ”en uppfriskande variant av myndighetsaktivism”!
– Det framgår tydligt vad vi borde göra för att ge statliga aktörer bättre förutsättningar för att göra Sverige till ett bättre land. Jag har mött chefer med gedigen erfarenhet, kunskap och reformvilja. Den sortens driv är uppiggande.
Dagens avslutades med att ordförande Thomas Rolén och Arbetsgivarverkets generaldirektör Christina Gellerbrant berättade hur de kände sig stärkta efter mötet med alla myndighetschefer. Vi ser fram emot att gemensamt med er medlemmar få fortsätta att utveckla den statliga arbetsgivarpolitiken, var slutorden.