14 december 2023•Nyhet
Avslutning för uppskattade erfarenhetsutbyten om tillit
Inspirerande, roligt och givande är några omdömen som lämnats om de erfarenhetsutbyten som Arbetsgivarverket arrangerat under hösten. Även på den avslutande träffen fick deltagarna med sig värdefulla tips hem till sin organisation.
Publicerad: 2023-12-14
På novembers sista dag hölls också den fjärde och sista av höstens erfarenhetsutbyten om tillitsbaserad styrning och ledning. Den första omgången hölls i september, då med temat Hur får vi styrdokument, ledarskap och ett aktivt medarbetarskap att stärka varandra? Nu var det dags för den andra av två träffar med temat Fortsatt utveckling av tillitsbaserat ledarskap och aktivt medarbetarskap.
Jennifer Eriksson, hr-strateg på Jordbruksverket, som deltagit i båda omgångarna, tycker att träffarna har varit värdefulla.
– Det har varit ett tydligt fokus på erfarenhetsutbyte vilket är mycket positivt. Det är ju uttalat att vi myndigheter ska samverka med varandra och det har vi verkligen gjort de här dagarna. Jag uppskattade till exempel CSN:s medverkan idag och att de gav konkreta exempel på hur de har jobbat med aktiviteter i vardagen.
Även hennes kollega Anna Coreback, tillförordnad avdelningschef och snart åter som hr-chef, tycker att dagen var givande.
– Det har varit en bra uppbyggnad med guldkorn och gruskorn, det är nyttigt att få dela både motgångar och framgångar. Jag tycker klimatet har varit öppet och förtroligt. Det märks att vi verkligen vill hjälpa varandra.
De berättar också att träffarna har varit en sorts omvärldsbevakning där de får höra vad som är på gång hos andra.
– Att ses så här ger en möjlighet att provtrycka den egna organisationen. Är vi rätt ute? Vad pratar andra om? Utvecklingen går så fort idag att samverkan blir allt viktigare. Det är bra att Arbetsgivarverket bidrar med arenor för det, sa Anna Coreback.
Vill ni säga något om ert guldkorn, en framgång som ni har delat med er av idag?
– Vi har berättat om vårt arbete som pågått under lång tid. Bland annat har vi haft ett tillitsår och jobbat med kulturen på myndigheten. Vi har också en generaldirektör som är en ambassadör för de här frågorna. Jag är glad att vi gjorde arbetet när vi kunde, det är en tillgång nu när verksamheten på olika sätt går in i tuffare tider, säger Anna Coreback.
Vad tar ni med er hem till Jordbruksverket?
– Många tips och exempel på bra verktyg som vi ska titta närmare på. Och ett antal nya mejladresser till personer som vi vill prata vidare med.
Även Åsa Kälvegård, rådgivare på Arbetsgivarverket och projektledare för Tillitsinitiativet är nöjd med höstens träffar.
– Det har varit så roligt att ta del av engagemanget och frikostigheten hos deltagarna på alla de här träffarna. Utöver att delge varandra lyckade exempel respektive utmaningar så har man också reflekterat och diskuterat kring vad som varit framgångsfaktorer och hur övriga kring bordet kan dra lärdomar av någons erfarenhet, oavsett om man tänkt göra något liknande eller om det handlar om att förebygga ett möjligt hinder.
– Vi ser också i utvärderingarna att man uppskattat att få prata lite mer på djupet om dessa frågor med varandra och att samtidigt få exempel och inspiration från många, med konkreta exempel på hur man gått tillväga. Man lyfter även att det görs mycket bra inom staten, att vi genom dessa träffar berikar varandra och att erfarenhetsutbyte med andra leder till innovativt tänkande.
– Och det slutar ju inte här, många har bytt kontaktuppgifter med varandra för ett fördjupat utbyte så vi hoppas att de här värdefulla samtalen nu fortsätter.
Tillitsinitiativet
Arbetsgivarverket driver tillsammans med medlemmarna ett projekt kring tillitsbaserad styrning och ledning i staten. Här samlar vi material som tas fram inom det arbetet.