9 maj 2023•Nyhet
Bristen på arbetskraft i statlig sektor minskar svagt från höga nivåer
Den svaga konjunkturen har hittills inte haft någon större påverkan på statens kompetensförsörjning, det visar vårens Kompetensbarometer från Arbetsgivarverket. Bristen på lämpliga sökande minskar svagt från höstens rekordhöga nivåer.
Publicerad: 2023-05-09
Arbetsgivarverket har nu analyserat resultaten av vårens uppdaterade Kompetensbarometer. I vårens undersökning uppgick andelen statliga arbetsgivare med brist på lämpliga sökande vid rekrytering till 88 procent jämfört med rekordnoteringen 91 procent vid höstens mätning.
Samtidigt har andelen arbetsgivare som svarat att de har svårt att behålla personal fortsatt att öka och uppgår nu till 49 procent, en ökning från 33 procent vid den förra mätningen.
– Bristtalet för privat sektor har minskat sedan det andra kvartalet 2022, det visar Konjunkturinstitutets mätningar. Vi har inte sett motsvarande trendbrott i statlig sektor, även om det nu sker en mindre minskning. Kompetensförsörjningen i offentlig sektor är mindre konjunkturkänslig än i privat sektor. Den här sortens förändringar inom privat sektor sker också ofta hos de offentliga arbetsgivarna men då med eftersläpning, säger Roger Vilhelmsson, Arbetsgivarverkets chefsekonom.
Bristen på IT-utvecklare minskar, drift, support och underhåll ökar
Liksom tidigare år är bristen på IT-personal mest utbredd. Nästan 70 procent av Arbetsgivarverkets medlemmar har svårigheter att rekrytera IT-personal inom systemutveckling och förvaltning. Detta är en minskning med fem procentenheter jämfört med vid höstens mätning.
Samtidigt går IT-drift, -underhåll och support motsatt väg, där ökar bristen från 42 procent i höstas till 51 procent i den senaste mätningen. Bristen på HR-kompetens, som ökade kraftigt i höstens mätning ligger kvar på i princip oförändrade nivåer.
Rörligheten väntas minska
En majoritet av Arbetsgivarverkets medlemmar har, precis som i de senaste barometrarna, svarat att antalet årsarbetare ökat och väntas fortsätta att öka under 2023. Samtidigt uppger 62 procent att de hade en ökad personalomsättning 2022, men att omsättningen förväntas minska igen eller vara oförändrad 2023.
Detta tyder på att de statliga arbetsgivarna förväntar sig att en kommande lågkonjunktur kommer att kyla ner arbetsmarknaden och att färre medarbetare då väljer att sluta.
Antalet statligt anställda fortsätter att öka
Antalet statsanställda har samtidigt ökat i takt med att befolkningen ökar och genom satsningar på statlig verksamhet. Fjärde kvartalet 2022 uppgick antalet statligt anställda till närmare 280 000 personer. Det motsvarar 5,5 procent av samtliga anställda på den svenska arbetsmarknaden, enligt SCB:s kortperiodiska sysselsättningsstatistik.
Det tredje kvartalet 2022 var andelen cirka 5,3 procent.
Ansträngd ekonomi för Arbetsgivarverkets medlemmar
En majoritet av Arbetsgivarverkets medlemmar har, i reala termer det vill säga utöver prisökningar och inflation, under många år fått en större total budget jämfört med året innan. Så var även fallet 2022 och motsvarande förväntningar finns enligt Kompetensbarometern nu under 2023.
Samtidigt visar vårens barometer en tydlig ökning av antalet arbetsgivare som tror att de inte kommer få anslagen att räcka till och 57 procent anger att de bedömer att de behöver nyttja sin anslagskredit. Den höga inflationen gör att kostnader för allt från lokaler och pensioner ökar i snabb takt.
Anslagen till myndigheternas förvaltningskostnader baseras på statistik som med fördröjning, avspeglar pris- och löneförändringar i samhället. De närmaste åren ökar uppskrivningen av förvaltningsanslag men det är osäkert detta kan kompensera för kostnadsutvecklingen.
– Förväntningarna om en ökad användning av anslagskrediten för flera av Arbetsgivarverkets medlemmar kan bero på att vi nu ser snabbt stigande förvaltningskostnader, säger Roger Vilhelmsson.
Se hela Kompetensbarometern
Hela Kompetensbarometern hittar du under Staten i siffror.