7 november 2023•Nyhet
”Det gäller att låsa upp hela organisationens fulla potential”
Ett ledarskap som genererar tillit gör att organisationen levererar mer, anser Mats Jägstam. Som ny rektor för Högskolan Väst är han beredd att göra sitt för att det ska börja från toppen.
Publicerad: 2023-11-07
Du är doktor i produktionsteknik, har varit bland annat tillförordnad rektor och prorektor på Jönköping University och kommer närmast från posten som vd på Science Park Skövde. Vad tar du med dig in i din nya roll som rektor för Högskolan Väst?
– Jag har nu senast sett hur mindre företag arbetar och den hastighet som finns där, de är tvingade att vara mer agila. Kombinationen av den rörligheten med den stabilitet och till viss del tröghet som finns, och ska finnas, i den akademiska världen, den kombinationen tar jag med mig. Det är också tydligt att vi som ledare måste gasa och bromsa samtidigt på ett helt annat sätt än för tio-tjugo år sedan, när tekniken utvecklas så fort som den gör idag. Vi kommer till exempel se en kraftig påverkan av AI på lärande och kunskap, vilket ju berör oss inom högskolevärlden.
Vad står Högskolan Väst inför just nu?
– Som samhällsaktör är vi givetvis med i den förändring som pågår. Vi jobbar till exempel väldigt aktivt med att hjälpa företag att utveckla elektrifieringen och producera hållbart.
– Vi ser också att viktiga statliga värden som demokrati, respekt och fri åsiktsbildning utmanas på olika sätt. Vi på Högskolan Väst såväl som hela akademin har en extra viktig roll i att arbeta mot faktaresistensen i samhället.
Vad är tillit för dig, kopplat till styrning och ledning?
– Det viktigaste för mig är förmågan att låsa upp hela organisationens fulla potential. Om det finns ett ledarskap som skapar tillit mellan personer, enheter och roller får man ut mer av verksamheten, man levererar mer helt enkelt. Men även det förtroendefulla ledarskapet behöver vara situationsanpassat och givetvis följas upp.
Vilken är din tidigare erfarenhet av att leda tillitsbaserat?
– Jag har haft förmånen att jobba i kunskapsintensiva organisationer och där finns det inga alternativ. Det är fullständigt nödvändigt att jobba utifrån tillit. Människor som anställs i sådana organisationer måste få jobba med sin kunskap och få utvecklas.
Finns det några nackdelar med tillitsbaserat ledarskap i just sådana organisationer?
– Ja, utmaningen är ju om man inte kombinerar det med att följa upp och målsätta verksamheten. Mål kan ibland misstolkas som något som bara har med New public management att göra men även tillitsbaserat ledarskap kräver att man pekar ut en riktning och ser till att alla går åt rätt håll. Sen ska det finnas en frihet i hur man gör det.
Hur arbetar ni med ledarskap och medarbetarskap på Högskolan Väst?
– Oavsett vilken organisation man är startar det i toppen. Så eftersom jag nu har fått det här förtroendet handlar det mycket om vad jag signalerar och hur jag agerar och naturligtvis resten av ledningsgruppen. Det är viktigt att vår hållning genomsyrar även det akademiska ledarskapet, vi ska använda samma språk i hela organisationen. Det finns sedan tidigare en struktur för det här arbetet och det är något jag vill fortsätta utveckla. Vi har både formell kompetensutveckling och dialog, på flera nivåer.
I strategin för statliga arbetsgivare är staten som en attraktiv arbetsgivare en viktig del. Hur viktigt är tillit för att kunna rekrytera och vara en attraktiv arbetsgivare?
– Oerhört viktigt. I kunskapsintensiva organisationer handlar det så mycket om att bli lyssnad till och få utvecklas. Om du inte får det då söker du dig gärna till en annan arbetsgivare. Så tillit är jätteviktigt för den som vill locka till sig kompetens och få den att stanna kvar.
Vilket är ditt viktigaste redskap som ledare?
– Kommunikation. Jag måste kommunicera för att kunna besvara frågan ”varför”. Kan man inte det kan man inte få till ”huret” och det är ju själva den exekutiva delen av ledarskapet.
Kort om Högskolan Väst
Högskolan Väst är en statlig myndighet. Högskolan erbjuder utbildningsprogram, påbyggnadsprogram och kurser på bred front inom data och IT, ekonomi och ledarskap, hälsa och vård, lärare och språk, media, människa och samhälle, samt teknik.
Arbetsintegrerat lärande och Produktionsteknik är högskolans prioriterade forskningsområden.
Antal anställda: 730
Antal studenter: 13 300
Ort: Trollhättan
Om ledarporträtten och Tillitsinitiativet
Ledarporträtten är en serie intervjuer med nya medlemschefer som Arbetsgivarverket gör inom ramen för Tillitsinitiativet.
Arbetsgivarverket har utifrån medlemmarnas önskemål tagit initiativ till att i samverkan med medlemmarna utveckla stöd för tillitsbaserad styrning och ledning i de statliga verksamheterna. Målet är att stödja framtidens arbetsliv, genom att skapa ökade förutsättningar för ledare inom det statliga avtalsområdet att i sin arbetsgivarroll utöva ett tillitsbaserat ledarskap.