14 augusti 2023•Nyhet
Dialog och delaktighet det som gäller för Lena Rådström Baastad
Att medarbetarna är delaktiga och förväntas påverka verksamheten är en självklarhet för Lena Rådström Baastad, ny landshövding och chef för Länsstyrelsen i Örebro län sedan den 1 mars i år. Det gäller både när det ska tas fram en ny strategisk plan och i det vardagliga arbetet, där länsstyrelsen möter nya tuffa utmaningar.
Publicerad: 2023-08-14
Du har ju en lång bakgrund inom politiken, bland annat som partisekreterare, kommunalråd och kommunstyrelseordförande. Vad tar du med dig därifrån in i din nya roll som landshövding och därmed högste chef för en statlig myndighet?
– Oavsett om det handlar om att styra ett parti, en kommun eller en myndighet, är ett bra ledarskap avgörande för att det ska bli en väl fungerande organisation. Jag brukar säga att alla behöver inte gå i takt men alla ska gå åt samma håll. Den vetskapen tar jag med mig in i det här arbetet.
Vad står länsstyrelsen i Örebro län inför just nu?
– En stor fråga är uppbyggnaden av det civila försvaret där Örebro är civilområdesansvarig för det Mellersta civilområdet.
– En annan fråga som påverkar oss mycket är hur tilltron till demokratin i Sverige utmanas. Vi som myndighet har en viktig roll att spela där. Det handlar både om hur vi kommunicerar i våra ärenden, men också om att slå vakt om det demokratiska uppdraget. Under en tid har det pågått en kampanj mot landets länsstyrelser, framför allt mot djurskyddsavdelningarna, vilket innebär direkta hot mot våra medarbetare. För en tid sedan inträffade också en incident då alla länsstyrelser fick brev med vitt pulver skickat till sig. Så det här är något vi arbetar mycket med.
Hur hanterar ni som arbetsgivare situationen?
– Internt handlar det om att ge stöd till chefer och medarbetare. Det kan vara konkreta saker som att alla pressfrågor går via kommunikationsavdelningen, att göra andra riskbedömningar, att alltid vara två när vi åker ut på vissa uppdrag och att vi uppmanar till polisanmälan om man utsätts för hot.
– Sen har jag som myndighetschef dialog med andra länsstyrelser. Tillsammans har vi pratat med regeringen och polisen för att de ska veta vad som pågår.
Hur fungerar det tillitsbaserade ledarskapet när ni utsätts för den här typen av hot och kampanjer?
– Det handlar som sagt om att ge stöd till medarbetarna, men också att ge ny kunskap, kanske i hur man gör en polisanmälan. Det blir olika delar i ledarskapet som betonas starkare i olika situationer. Men det är såklart en tuff miljö, medarbetarna förväntas ju göra det dagliga arbetet samtidigt. Ibland får man skruva i arbetssätten för att hantera situationen.
Vad är tillit för dig, kopplat till styrning och ledning?
– Jag har nog arbetat tillitsbaserat utan att använda just ordet tillit. För mig handlar det mycket om styrning som bygger på medarbetarnas delaktighet och vikten av att ta tillvara allas kompetens. Det är viktigt att man inte bara får påverka verksamheten utan förväntas göra det.
– Styrning får aldrig handla om enbart kontroll, då tappar man både styrfart och arbetslust.
Hur har du arbetat med styrning och ledning tidigare?
– Jag har lång erfarenhet från Örebro kommun där jag bland annat jobbade fram en ny styrmodell. Den byggde på ett mer dialogbaserat styrsätt där just medarbetarnas delaktighet är viktig. Men tillitsbaserad styrning handlar ju inte om fritt valt arbete. Det är viktigt att ha gemensamma mål och styra mot dem. Det leder till en utveckling av verksamheten.
Hur arbetar ni med ledning och styrning på länsstyrelsen?
– Vi står precis i startgroparna för att ta fram en ny strategisk plan. I det arbetet ser vi att processen, själva framtagandet av planen är minst lika viktigt som resultatet. Att medarbetarna är delaktiga hela vägen.
Vilka utmaningar ser du med tillitsbaserad styrning och ledning?
– För mig är tillit och bra ledarskap helt avgörande för att en organisation ska fungera. Däremot kan det finnas en utmaning i att ordet tillit används lite för ofta utan att det ligger något bakom. Det blir fina ord men ingen ”verkstad”.
I strategin för statliga arbetsgivare är staten som en attraktiv arbetsgivare en viktig del. Hur viktigt är tillit för att kunna rekrytera och vara en attraktiv arbetsgivare?
– Tillit kokar ju ner till hur kulturen, arbetssättet och styrningen är på en arbetsplats. Alla dessa delar är viktiga när det handlar om rekrytering. Vi ser att många söker sig till vissa arbetsgivare just för att de är bra arbetsgivare. Så självklart är ett tillitsfullt ledarskap viktigt för att vara en attraktiv arbetsplats.
Har du någon ledstjärna eller ledord för ditt eget ledarskap?
– Vi ska hjälpa varandra att bli bättre. Har vi den inställningen blir det lättare att både ta emot beröm för det vi gör bra och förslag på vad vi kan göra på ett annat sätt. Dialog är viktigt för att komma framåt, och det gör vi bäst tillsammans.
Om Länsstyrelsen i Örebro län
Länsstyrelsen är statens regionala företrädare och ska främja utvecklingen i länet. Myndigheten ska utifrån ett statligt helhetsperspektiv arbeta sektorsövergripande och samordna olika samhällsintressen.
Örebro län omfattar 12 kommuner och har 295 000 invånare. Residensstad är Örebro.
På Länsstyrelsen i Örebro län arbetar ungefär 190 personer.
Om ledarporträtten och Tillitsinitiativet
Ledarporträtten är en serie intervjuer med nya medlemschefer som Arbetsgivarverket gör inom ramen för Tillitsinitiativet.
Arbetsgivarverket har utifrån medlemmarnas önskemål tagit initiativ till att i samverkan med medlemmarna utveckla stöd för tillitsbaserad styrning och ledning i de statliga verksamheterna. Målet är att stödja framtidens arbetsliv, genom att skapa ökade förutsättningar för ledare inom det statliga avtalsområdet att i sin arbetsgivarroll utöva ett tillitsbaserat ledarskap.