28 juni 2023•Nyhet
Gemensamt arbetsgivarseminarium tog grepp på frågan om hur vi ska få tillräckligt med arbetskraft i framtiden
Intresset var stort när Arbetsgivarverket tillsammans med Svenskt Näringsliv och Sveriges Kommuner och Regioner under tisdagen i Almedalen, gemensamt diskuterade kompetensbristen.
Publicerad: 2023-06-28
Seminariet kunde genom deltagarna belysa erfarenheter från arbetsmarknadens stora sektorer. Från staten medverkande Anna Falck, Arbetsgivarverkets förhandlingschef och Fredrik Rosengren, rikskronofogde. Från Sveriges Kommuner och Regioner medverkade Caroline Olsson, chef för arbetsgivarpolitik tillsammans med Johan Fritz, stadsdirektör i Jönköping. Från Svenskt näringsliv, som var värd för arrangemanget, medverkade Mattias Dahl, vice vd, Svenskt Näringsliv samt Per Widolf, förhandlingschef för Industriarbetsgivarna.
– Kompetensbristen är inte bara en arbetsgivarfråga utan en samhällsutmaning som angår oss alla. Här handlar det inte om att peka ut vad ”någon annan” behöver göra. Det är en samhällsutmaning som vi måste lösa tillsammans, menade Mattias Dahl.
Den demografiska utvecklingen och prognoserna för hur arbetsmarknadens kompetensbehov ser ut de kommande tio åren pekar på en relativt stor arbetskraftsbrist. Frågan om kompetensbrist ligger alltid högt på dagordningen när arbetsgivarorganisationerna träffar sina medlemmar och många arbetsgivare upplever redan idag arbetskraftsbrist som den största utmaningen för verksamheterna.
Det är inte bara en numerär övning som går att lösa genom konkurrens om arbetskraft mellan olika branscher och arbetsgivare. Det behövs en palett av åtgärder menade paneldeltagarna.
På kort sikt kan det handla om att arbeta med att behålla och vidareutveckla sina befintliga medarbetare. Hur man kan locka pensionärer att återvända till arbetslivet är en annan fråga att fundera över, menade stadsdirektör Johan Fritz. Han pekade också på att en kompetent organisation som levererar bra verksamhet är en attraktionskraft i sig och att en nyckel till framgång ligger i att det ska vara lätt att prata väl om verksamheten.
Kompetensbristen är en fråga jag tänker på och agerar på varje dag, menade kronofogde Fredrik Rosengren. Även han underströk vikten av att fokusera på ”de som redan jobbar och trivs hos oss”. En annan viktig åtgärd som Fredrik pekade på är att förlänga arbetslivet – både möjliggöra för människor att komma in tidigare på arbetsmarknaden och att jobba längre upp i åldrarna.
Flera av paneldeltagarna pekade på vikten av ett flexibelt utbildningssystem anpassat både för dem som ska in på arbetsmarknaden och redan etablerade i behov av vidareutbildning eller att ställa om. Det kommer behövas flera chanser att ställa om och det är viktigt att utbudet av utbildningar matchar arbetsmarknadens behov.
Det är dags att vi kommer till insikt och ser kompetensutmaningen i vitögat, menade Caroline Olsson.
Det blir ett nollsummespel när vi bara rekryterar varandra. Vi behöver se att det här är ett helt ekosystem som behöver fungera. Insikten om kompetensbristen behöver finnas med som ett raster i allt beslutsfattande och här behöver vi kroka arm.
Hur vi klarar kompetensförsörjningen kommer att bli avgörande för Sverige. Det finns risk att investeringar skjuts på framtiden eller inte blir av. Offentligfinansierade verksamheter måste klara sina uppdrag utan att konsekvensen blir exempelvis längre handläggningstider eller sänkta ambitionsnivåer.
Vi kan inte tulla på kraven menade Anna Falck förhandlingschef på Arbetsgivarverket. Vi behöver bli bättre på att kunna göra saker på ett annorlunda sätt och nyttja den tekniska utvecklingen, exempelvis AI. Vi behöver nyttja varandra bättre och lösa utmaningen gemensamt i samverkansanda.