21 september 2023•Nyhet
Generöst och engagerat när medlemmar utbytte guldkorn och utmaningar
Samtalen var många, intensiva och öppna när representanter från ett stort antal medlemmar träffades för att utbyta erfarenheter om ledarskap och medarbetarskap. Ledord, dialog och att ha en röd tråd var några av guldkornen som lyftes.
Publicerad: 2023-09-21
Hur får vi styrdokument, ledarskap och ett aktivt medarbetarskap att stärka varandra? Det var utgångspunkten för träffen som ägde rum en blåsig tisdag i september. Temat utgick från det som medlemmarna tidigare uttryckt att de behöver för att komma vidare i arbetet med ett tillitsbaserat ledarskap och arbetssätt.
– Vi är här för att vi behöver effektiva och kvalitativa verksamheter. Även med hjälpmedel som AI och annan teknik kommer vi att vara, och är vi i behov av tydliga ledare och medarbetare som aktivt bidrar till att driva verksamheten framåt. Och styrdokumenten är viktiga för att sätta ramarna för att möjliggöra ett tillitsbaserat ledarskap, sa Åsa Kälvegård, rådgivare på Arbetsgivarverket och projektledare för Tillitsinitiativet.
Deltagarna, som kom från ett tjugotal olika medlemmar, hade fått skicka in sina ”guldkorn”, goda exempel från sin egen verksamhet, som de ville dela med sig av till andra. De hade också skickat in en utmaning som de kunde få andras råd och tips om.
Transportstyrelsen arbetar förtroendefullt
Innan samtalen kring borden drog igång presenterades ett guldkorn från scenen. Transportstyrelsen har jobbat med det som de valt att kalla förtroendefullt ledarskap och medarbetarskap sedan 2019. Arbetet inleddes med en forskningsstudie, vilket underlättade införandet.
– Att begreppet var vetenskapligt förankrat har skapat förtroende i vår organisation, sa Louise Moqvist, handläggare kompetensförsörjning.
Hon berättade att Transportstyrelsen utgår ifrån att skapa förutsättningar för chefer och medarbetare. Ett exempel är att begreppen de använder ska vara enkla och korta. Att kunna citera styrdokumenten är inget krav.
– Ingen hinner läsa alla dokument, vi fokuserar istället på agerandet och hur vi skapar förtroende i praktiken.
För att göra det har man byggt in sin syn på förtroendefullt ledarskap och medarbetarskap i allt från bemötande till mallar, stödmaterial och utbildningar. Om medarbetare och chefer använder sig av materialet får de hjälp att agera på ett förtroendefullt sätt.
Att styrningen genomsyrar alla delar av verksamheten, som en röd tråd, är viktigt framhöll Louise Moqvist. Ihärdighet och jobba kunddrivet är andra framgångsfaktorer. Materialet de använder tas fram i dialog med medarbetare och chefer och blir på så sätt väl förankrat och lättare att använda.
Om man får signaler om att någon behöver mer stöd finns olika insatser för det beroende på vilket stöd man behöver.
Teamet viktigt på ny myndighet
Efter inspirationen från Transportstyrelsen var det så dags för deltagarna att börja prata med varandra. Surret kring borden kom igång direkt och bröts bara då och då av mobillarm som signalerade talarbyte.
En som kom med ett guldkorn från arbetet med att starta en helt ny myndighet var Anna Andersson, hr-specialist på Institutet för mänskliga rättigheter. Institutet grundades 1 januari 2022.
– Det fanns ju ingenting när vi startade. Vi satsade på att få ihop teamet. Bland annat åkte vi på internat och hade en heldag om kollektiv intelligens. Det var viktigt att alla fick en uppgift från början. På så sätt kände sig alla inkluderade och det har betytt mycket för vårt fortsatta arbete.
Skatteverket fokuserar på värdeord
Inte en ny myndighet men väl något av en nystart jobbar Skatteverkets strateger Micke Andersson, ansvarig för ledarskap, medarbetarskap och kultur, och Maria Andrén, ansvarig för hållbart arbetsliv och arbetsmiljö med. I sitt pågående kulturarbete vill de fokusera mer på värdeord än policydokument. Chefspolicyn har de redan slopat. Nu står medarbetarpolicyn eventuellt på tur.
– Vår medarbetarpolicy är idag väldigt detaljerad och mer en beskrivning av hur man ska vara. Det går emot allt vad vi ska vara som myndighet i form av öppen och inkluderande, den blir snarare exkluderande. Vi vill bort från punktlistan, berättar Micke Andersson.
Istället satsar Skatteverket på tydliga ledord. De är lyhörd, tänka nytt och ta ansvar. I den här kulturförflyttningen är dialogen huvudverktyget.
– Vi vill släppa tyglarna, för att folk ska kliva fram och ta mer ansvar, fortsätter Micke Andersson.
En sak som man vill komma åt med de nya formerna är att få mer samverkan inom myndigheten.
– Idag står det jag i policydokumentet men vi vill gå mot att prata om vilket ansvar vi har. Vi ska jobba mer horisontellt, inom hela organisationen, berättar Maria Andrén.
Efter lunch var det dags att lyfta utmaningarna, eller gruskornen. Det där som organisationen kanske inte har lyckats med än eller problem som har uppstått i arbetet. Även här var samtalen öppenhjärtiga och intensiva. Många upplevde att de fick nya perspektiv och synvinklar, bra tips och råd om hur de kunde hantera sina utmaningar.
– Även om stenen är kvar har jag fått bra tips och hjälp, kommenterade en av deltagarna.
Erfarenhetsutbyten om ledarskap och medarbetarskap
Erfarenhetsutbytet arrangerades inom ramen för Tillitsinitiativet och var den första av fyra erfarenhetsutbyten som hålls under hösten. En träff hålls på samma tema den 26 september och två hålls i november. De har rubriken Erfarenhetsutbyte kring fortsatt utveckling av tillitsbaserat ledarskap och aktivt medarbetarskap.
Intresset för att delta är stort. I nuläget finns ett fåtal platser kvar till tillfället den 30 november.