24 maj 2023•Nyhet
Muriel Beser Hugosson vill ha koll så att hon kan släppa kontrollen
Hon tror på ledning, trygghet och ömsesidig respekt. Muriel Beser Hugosson är ny rektor på Högskolan i Skövde, i en region som präglas av expansion.
Publicerad: 2023-05-24
Berätta kort om din bakgrund. Vad tar du med dig in i din nya roll som rektor för Högskolan i Skövde?
– Jag är professor i transportmodellering och kommer närmast från en tjänst som chef för skolan för arkitektur och samhällsbyggnad på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Därifrån har jag erfarenhet av att driva akademisk verksamhet med en stor bredd i både ämnen och personalsammansättning. Akademin är ju speciell på så sätt att det finns en egen hierarkisk struktur samtidigt som skolan också omfattar både studenter och administration. Så jag tar med mig den långa erfarenhet jag har av detta.
Vad står högskolan inför just nu?
– Vi finns i delregionen Skaraborg som är inne i en expansiv period. Det är många som både bygger nytt, bygger ut och ändrar om. Det är elektrifiering, digitalisering och olika stora etableringar på gång i närområdet. Här har vi som högskola inte bara ett stort intresse utan också en skyldighet att vara med och bidra med kompetens. Det gäller att utbilda, vilket vi gör inom flera bristområden som ingenjörer, sjuksköterskor och spelutvecklare. Det handlar också om att forska och bidra med vår kompetens för att säkerställa en hållbar utveckling, så det blir så bra som möjligt på lång sikt.
Vad är tillit för dig, kopplat till styrning och ledning?
– Tillit är att veta att högskolan har kompetent personal som vet vad de ska göra och jag ska se till att de har de förutsättningar som behövs. Det jag behöver är att ha koll, då kan jag känna tillit och släppa kontrollen.
– För mig handlar det framför allt om tillitsbaserad ledning. Om man börjar med att leda tillitsbaserat och det fungerar behövs ingen styrning. Om något går fel kan man behöva gå in och styra, men man ska inte ha styrning som utgångspunkt.
Vilken erfarenhet har du av att arbeta tillitsbaserat?
– Det är något som har vuxit fram och jag tror att det genomsyrar hela mitt ledarskap. Min ingång är att jag litar på mina medarbetare och delegerar uppgifter så länge jag ser att det går bra och fungerar. Min erfarenhet är att det är viktigt att vara tydlig med spelreglerna, alla måste veta vad som gäller, det är ofta där det brister om det går fel.
Vilka utmaningar ser du med tillitsbaserad styrning och ledning?
– Det har blivit ett ”buzzword”, något man ska använda sig av men det innebär att man kan göra det utan att riktigt mena det. Forskning har visat att ordet börjar luckras upp, att många verksamheter faktiskt styr och kontrollerar istället för att leda tillitsbaserat. Vi behöver värna ordet så att det behåller sin rätta betydelse.
– Här finns en viktig aspekt för oss myndigheter. Tillitsbaserat funkar för alla men orden styrning och ledning kan ha olika innebörd för olika verksamheter. Hos oss går det till exempel inte att prata om styrning hur som helst eftersom det sitter i forskares dna att vi ska vara fria, att man inte ska styra forskningen.
Hur arbetar ni med ledarskap och medarbetarskap på högskolan?
– Det gör vi hela tiden men vad som är ganska nytt är att medarbetarskap och ledarskap står med som en strategi i vår nya utvecklingsplan. Det handlar om rättigheter och skyldigheter som anställd. För mig är det jätteviktigt att det på vår arbetsplats finns en ömsesidig respekt för varandras professioner och att vi vill varandra väl.
– Återigen, det handlar om att skapa förutsättningar för var och en att göra ett bra jobb.
I strategin för statliga arbetsgivare är staten som en attraktiv arbetsgivare en viktig del. Hur viktigt är tillit för att kunna rekrytera och vara en attraktiv arbetsgivare?
– Statens konkurrensfördel är inte tillitsbaserad styrning och ledning, det är jag rätt säker på. Jag ser hellre att vi betonar att myndigheterna är en viktig del i att utveckla och bidra till samhället. Det är bra att vi leder tillitsbaserat för det ger statsanställda en möjlighet att göra ett ännu bättre jobb, men det är snarare bredden i verksamheterna och att vi arbetar utifrån den statliga värdegrunden som vi ska marknadsföra oss med.
Har du någon ledstjärna eller ledord för ditt eget ledarskap?
– Trygghet och respekt. Man ska känna att man vill varandra och verksamheten väl.
Kort om Högskolan i Skövde
- Högskolan i Skövde är en statlig myndighet under Utbildningsdepartementet.
- Högskolan har ungefär 500 anställda och drygt 10 000 studenter.
- Högskolan i Skövde utbildar bland annat inom beteendevetenskap, biovetenskap, dataspelsutveckling och hälsa och vård.
Om ledarporträtten och Tillitsinitiativet
Ledarporträtten är en serie intervjuer med nya medlemschefer som Arbetsgivarverket gör inom ramen för Tillitsinitiativet.
Arbetsgivarverket har utifrån medlemmarnas önskemål tagit initiativ till att i samverkan med medlemmarna utveckla stöd för tillitsbaserad styrning och ledning i de statliga verksamheterna. Målet är att stödja framtidens arbetsliv, genom att skapa ökade förutsättningar för ledare inom det statliga avtalsområdet att i sin arbetsgivarroll utöva ett tillitsbaserat ledarskap.