29 november 2023•Nyhet
Nya ställningstaganden kring distansarbete från utlandet
Kan och bör statsanställda jobba på distans från ett annat land? Arbetsgivarverket har genomfört en genomgripande kartläggning i frågan och kommit fram till ett antal slutsatser.
Publicerad: 2023-11-29
Arbetsgivarverkets rådgivning har hittills varit mycket restriktiv vad gäller distansarbete från utlandet och bedömningen har varit att det inte finns stöd för statliga arbetsgivare att medge det. Anledningen har primärt varit den komplexitet och de oklarheter kring tillämpningen av alla regelverk som omgärdar arbete utanför Sveriges gränser. Till exempel försäkrings- och förvaltningsrättsliga såväl som arbetsmiljö-, skatte- och socialförsäkringsaspekter.
Men i takt med att arbetsgivare erbjuder ökade möjligheter till distansarbete och detta blivit allt vanligare även i statliga verksamheter har medlemmarnas behov av klargöranden av vad som är möjligt kring distansarbete även från utlandet ökat.
Arbetsgivarverket har därför tittat närmare på förutsättningarna för statliga arbetsgivares möjlighet att medge distansarbete som sker utanför Sveriges gränser. Det vill säga att arbetstagaren utför arbetsgiftsuppgifter från utlandet som lika gärna kan utföras i arbetsgivarens lokaler i Sverige. Alltså inte en formell utsändning, tjänsteresa eller lokalanställning.
– Vi behövde helt enkelt göra en genomgripande kartläggning av den här frågan säger Åsa Krook, chef för arbetsgivarutveckling, som i våras gav ett uppdrag till en arbetsgrupp under ledning av projektledare Pernilla Lundblad, rådgivare och arbetsrättsjurist.
Uppdraget gruppen fick var att innevarande år:
- Utreda och komma med klargörande ställningstaganden om vilka möjligheter statliga arbetsgivare har att erbjuda statsanställda att utföra arbetsuppgifter från ett annat land, inom eller utom EU.
- Ta fram stöd och råd till medlemmarna i form av till exempel information på webben.
- Samverka med berörda medlemmar i syfte att belysa och identifiera deras behov.
- Om det visar sig att det finns legala eller avtalsrättsliga hinder för statsanställdas möjlighet att utföra arbetsuppgifter från utlandet ska arbetsgruppen särskilt titta på och redogöra för
- behov av förändrad eller ny lagstiftning
- behov av förändringar i centrala kollektivavtal
Arbetet har utgått från fyra typscenarier som sedan analyserats utifrån ett antal delfrågor.
- ”Stugan” - tillfälligt och kortare distansarbete från utlandet.
- "Gränsarbetare" - till exempel dansk medborgare som pendlar till arbetet vid myndighet i Malmö.
- Ej utsänd statsanställd make/maka/partner till utsänd statsanställd som vill fortsätta sitt arbete för en svensk myndighet under den anhöriges utstationering.
- Bosatt utomlands (till exempel anställd vid svenskt lärosäte men arbetar från hemlandet).
– Det har varit ett väldigt intressant men också svårt uppdrag berättar projektledare Pernilla Lundblad och konstaterar att det känns bra att kunna presentera tydliga ställningstaganden för medlemsarbetsgivarna att förhålla sig till.
Slutsatser av arbetet
De slutsatser som den genomgripande kartläggningen lett fram till presenterades vid förra veckans sektormöte och kan i korthet sammanfattas i att:
- Statliga kollektivavtal inte gäller utomlands då det i dagsläget saknas partsavsikt för detta.
- Därmed gäller heller inte de statliga avtalsförsäkringarna.
- Till skillnad från Arbetsgivarverkets nuvarande uppfattning att det inte är möjligt så visar kartläggningen att det inte finns någonting som vare sig motsäger eller stödjer möjligheten att anställa en utomlands bosatt person som fortsätter att arbeta från hemlandet.
- Arbetsmiljölagen inte gäller utanför Sveriges gränser och kan heller inte fås att gälla utomlands genom avtal.
- Det saknas lämpligt försäkringsskydd via arbetsgivaren vid distansarbete från utlandet.
- Arbetsgivarverket inte har rätt att företräda myndigheter i arbetstvister utomlands.
- Arbetsuppgifter som innebär myndighetsutövning i form av ärendehantering i ett svenskt system, sannolikt kan utföras från utlandet om myndigheten givit mandat.
Kan en statlig arbetsgivare medge distansarbete från utlandet?
Svaret på den frågan är i dagsläget nej, konstaterar Pernilla Lundblad. Detta eftersom de statliga kollektivavtalen och avtalsförsäkringarna som arbetsgivarna ska tillämpa bara gäller i Sverige och det saknas en gemensam partsavsikt att dessa avtal och försäkringar ska gälla utanför Sveriges gränser.
Men det finns vägar framåt enligt Arbetsgivarverkets förhandlingschef Anna Falck:
– Ett första steg för att skapa förutsättningar för distansarbete från utlandet är att jag tar upp en dialog med våra motparter. Utifrån detta bedömer jag att vi med våra motparter kan föra diskussionen vidare och att det utifrån de olika scenarierna kan finnas olika öppningar för att möjliggöra distansarbete från utlandet.
Den kartläggning som gjorts har enligt Åsa Krook gett många efterfrågade klargöranden i frågor där det tidigare funnits oklarheter kring distansarbete från utlandet.
– Arbetsgivarverket kommer som utlovat att återkomma med fortsatt stöd och råd till våra medlemmar kring de slutsatser som arbetsgruppen gjort avseende de olika typscenarierna.
Mer information om distansarbete från utlandet kommer att finnas i Arbetsgivarguiden före jul.