20 september 2023•Nyhet
Regeringen presenterar långsiktiga besparingar på statlig verksamhet
Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2024 generella besparingar på statsförvaltningen tre år framåt. Samtidigt presenteras sammanslagningar som berör 10 myndigheter.
Publicerad: 2023-09-20
Besparingarna ska ske på myndigheternas förvaltningsanslag 2024–2026, genom ett avdrag på en procent utöver statsförvaltningens automatiska produktivitetsavdrag som årligen brukar ligga på mellan 1,5–2 procent. Ett undantag görs för försvar och rättsväsende. För universitet och högskolor är besparingen lägre, motsvarande en halv procent på lärosätenas utbildnings- och forskningsanslag.
Arbetsgivarverket bedömer att förvaltningskostnaderna för en genomsnittlig myndighet 2024 ökar med cirka 4,5 procent. Med den nya besparingen skulle samtidigt ersättningen till myndigheterna öka med cirka 2,9 procent.
– Vi kan konstatera att de kommande åren kommer att bli ekonomiskt kärva för många verksamheter. Förändringen kommer att kräva att effektiviseringar verkligen realiseras, säger Roger Vilhelmsson, Arbetsgivarverkets chefsekonom.
Roger Vilhelmsson poängterar att detta är en av få gånger* som det görs ett större ingrepp för besparingar i den automatiska modellen som beräknar förvaltningsanslagen. Modellens automatik är också tänkt att ge de statliga avtalsparterna möjlighet att hantera lönebildningen på statens område.
– Det är en komplex situation med sparkrav och en hög inflation som till exempel ökar kostnaderna för tjänstepensioner. Samtidigt ska ersättningsmodellen för anslag ge förutsättningar för statens kompetensförsörjning, säger Roger Vilhelmsson.
Som ett led i regeringens ambition att statsförvaltningen ska bli mindre fragmenterad och mer fokuserad på myndigheternas kärnuppgifter, vill regeringen att antalet myndigheter ska minska. Ett antal myndigheter får i uppdrag att återkomma med förslag på hur sammanslagningar kan genomföras. Regeringens utgångspunkt är att de mindre myndigheterna ska inordnas i de större. De sammanslagningar som regeringen vill pröva är:
- Statskontoret inordnas i Ekonomistyrningsverket.
- Myndigheten för stöd till trossamfund inordnas i Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.
- Konstnärsnämnden inordnas i Statens kulturråd.
- Fastighetsmäklarinspektionen inordnas i Konsumentverket.
- Myndigheten för arbetsmiljökunskap inordnas i Arbetsmiljöverket.
– Arbetsgivarverket kommer att vara ett självklart och aktivt stöd för de medlemmar som berörs. Vi har stor erfarenhet av att arbeta nära medlemmar i förändring och stödja deras roll som arbetsgivare i krävande situationer, säger Christina Gellerbrant Hagberg, Arbetsgivarverkets generaldirektör.
Regeringen understryker också att ytterligare organisatoriska förändringar ska prövas i framtiden. Bland annat ska en översyn ske av analys- och utvärderingsmyndigheterna för att möjliggöra sammanslagningar. En utredning har också nyligen presenterats för att se över mindre myndigheters uppgifter och organisering, en utredning som ska vara klar den 15 december 2024.
En översyn av mindre myndigheters uppgifter och organisering (Regeringen.se)Öppnas i ny flik
*Citat ändrat den 21 september 2023 från "första gången" till "en av få gånger".
Extrainsatt webbinarium om omställning
Arbetsgivarverket erbjuder ett nyinsatt lunchwebbinarium den 6 oktober klockan 11.30-13.00 med fokus på verksamhetsförändringar och omställning.
Läs mer om lunchwebbinariet i Kalendern
I Arbetsgivarguiden finns det information om omställning och vad du som arbetsgivare bör tänka på.