20 juni 2023•Nyhet
Seminarium i Almedalen: När arbetskraften inte räcker till, hur bibehåller vi välfärd och tillväxt i Sverige?
Arbetsgivarverket, Svenskt Näringsliv och Sverige Kommuner och Regioner tar den 27 juni i Almedalen ett gemensamt grepp på den stora kompetensbristen och hur den motverkas. Seminariet sänds även live på webben.
Publicerad: 2023-06-20
Inom alla sektorer på arbetsmarknaden råder det brist på medarbetare. Enligt Arbetsgivarverkets senaste kompetensbarometer hade 88 procent av de statliga arbetsgivarnas under våren upplevt brist på lämpliga sökanden vid rekrytering.
Samtidigt rustar försvaret upp och rättsväsendet förstärks. För kommuner och regioner ökar trycket på välfärdstjänster och näringslivet står mitt i en grön omställning som kräver allt mer arbetskraft.
På seminariet i Almedalen den 27 juni, diskuterar de tre huvudorganisationerna på arbetsgivarsidan konsekvenserna av att arbetskraften inte räcker till och hur fler kan komma i arbete för att mildra den stora arbetskraftsbristen.
Mer information om seminariet Almedalen hittar du här:
Följ seminariet på webben
Du kan se seminariet om arbetskraftsbristen live på Svenskt Näringslivs webbplats.
Film om den demografiska utmaningen
En utgångspunkt för seminariets diskussion om bristen på arbetskraft handlar om den demografiska utmaningen där allt färre ska försörja en åldrande befolkning. Arbetsgivarverket har i en animation med hjälp av statistik visat hur den demografiska utmaningen ser ut.
Film: Den demografiska utmaningen på arbetsmarknaden (öppnas i Youtube)Öppnas i ny flik
Det är viktigt att förstå skillnaden mellan arbetsmarknadspolitik och arbetsgivarpolitik. För arbetsgivarna räcker det inte med hög sysselsättning då sjukfrånvarande och föräldralediga räknas som sysselsatta.
Antalet arbetade timmar behöver öka och medarbetarna behöver ha rätt kompetens och veta vad de ska göra. Därför är kompetensförsörjningsarbetet så viktigt.
Det handlar inte bara om att attrahera och rekrytera utan även om att utveckla sina verksamheter, se till att behålla den personal man rekryterat och avveckla verksamheter som inte längre behövs.