21 juni 2023•Nyhet
Statlig utredning ska överväga om säkerhetsprövningar ska kunna överklagas
Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning som bland annat ska överväga om säkerhetsprövningsbeslut ska kunna överklagas, ett besked som Arbetsgivarverket välkomnar.
Publicerad: 2023-06-21
Utredningen presenterades igår på en presskonferens med justitieminister Gunnar Strömmer och Säpochefen Charlotte von Essen.
Detta är en fråga som Arbetsgivarverket drivit sedan några år tillbaka, utifrån erfarenheter från tvister i Arbetsdomstolen om skiljande från anställning som har sin grund i ett säkerhetsprövningsbeslut.
Vid en sådan prövning kommer Arbetsdomstolen i praktiken att överpröva myndighetens säkerhetsklassningsbeslut. Eftersom uppgifter som ligger till grund för beslutet ofta omfattas av sekretess kan arbetsgivaren inte alltid gentemot domstolen redovisa samtliga relevanta omständigheter. Detta får till konsekvens att arbetsgivaren inte kan visa att det föreligger grund för skiljande från anställning.
Utredningen ska nu alltså överväga om säkerhetsprövningsbeslut ska kunna överklagas i särskild ordning.
Arbetsgivarverket menar att en sådan ordning skulle stärka rättssäkerheten
– Det är oerhört välkommet att denna fråga och därtill hörande frågeställningar utreds, så att både arbetstagarens rätt att få sin sak prövad och säkerhetsperspektivet tillvaratas, säger Hedda Mann, Arbetsgivarverkets chefjurist.
Utredningen ska också överväga vilka krav som ska ställas på ett underlag vid en säkerhetsprövning och om det ska vara möjligt att stänga av en statligt anställd som inte längre klarar säkerhetsprövningen.
Utredningen ska vara klar den 15 augusti 2024. Vem som ska leda utredningen har ännu inte kommunicerats.
Mer information
Läs pressmeddelandet på regeringens webbplats:
En förbättrad process för säkerhetsprövningarÖppnas i ny flik
Läs nyhetsbrevet Arbetsgivarverket informerar från februari 2023:
Uppsägning från säkerhetsklassad anställning
Information i Arbetsgivarguiden
I Arbetsgivarguiden finns information om säkerhetsprövningar och vad som gäller utifrån ett arbetsgivarperspektiv.