28 april 2023•Nyhet
Träffar för erfarenhetsutbyten om ledarskap och medarbetarskap
Under hösten arrangerar Arbetsgivarverket erfarenhetsutbyten i form av heldagar med fullt fokus på tillitsbaserat ledarskap och aktivt medarbetarskap. Deltagarna får dela sina erfarenheter, både guldkorn och utmaningar, för att tillsammans hitta nya vägar framåt.
Publicerad: 2023-04-28
Åsa Kälvegård är rådgivare på Arbetsgivarverket och projektledare för Tillitsinitiativet som arrangerar träffarna:
Vad handlar träffarna om?
– Många av medlemmarna har uttryckt att man arbetar med ett tillitsbaserat ledarskap och aktivt medarbetarskap och har goda förutsättningar att göra det. Samtidigt ser man ett stort behov av att fortsätta utveckla dessa områden, eftersom ledarskapet och medarbetarskapet är avgörande för en effektiv och kvalitativ verksamhet.
– Med utgångspunkt i den arbetsgivarpolitiska strategin kommer vi därför att erbjuda två olika tillfällen för erfarenhetsutbyten under hösten.
Vad kommer dessa träffar att innehålla?
– De kommer att bygga på ett mycket aktivt deltagande från medverkande medlemmar där vi ska utbyta erfarenheter. Vi ska både inspireras av olika guldkorn i verksamheterna och hjälpas åt att hitta lösningar på svårigheter man stött på under vägen.
– Innehållet är framtaget utifrån de medskick som medlemmarna gav oss vid Storsektormötet den 24 november i fjol om vad man såg behov av att själva göra för att öka förutsättningarna för att kunna utöva ett tillitsbaserat ledarskap. Detta har därefter också bearbetats tillsammans med vår referensgrupp.
Berätta lite mer om utgångspunkten för träffarna!
– Vi arbetar alla för att ha effektiva verksamheter, med uppdraget i centrum. Ledare och medarbetare behöver tillsammans driva verksamheten mot gemensamma mål. Våra styrdokument behöver ge ramar och mandat som stärker möjligheterna för detta. Vidare krävs att våra ledare är tydliga arbetsgivarföreträdare och ger förutsättningar för ett aktivt medarbetarskap och att medarbetarna tar ansvar för sitt arbete och bidrar till verksamhetens utveckling. På så sätt arbetar vi också gemensamt i riktning för vår gemensamma vision ”Arbetsgivare för framtiden - statens kompetens utvecklar samhället”.
– På träffarna vill vi tillsammans utforska hur vi skapar de bästa förutsättningarna för allas bidrag till detta.
Du nämnde visionen som framgår i den arbetsgivarpolitiska strategin. På vilket sätt knyter dessa träffar an till den?
– Man brukar säga att ”kärt barn har många namn”. Vi har konstaterat att oavsett om man kallar det för tillitsbaserat, tillförlitligt, förtroendebaserat eller något annat så kokar det i praktiken ner till det vi i strategin gemensamt har enats om att arbeta med gällande just ledarskap och aktivt medarbetarskap.
– Vi har försökt sammanfatta det hela i denna bild:
Kan du förklara lite närmare vad vi ser i bilden?
– Uppdraget och målet måste alltid vara i centrum. Det behövs också komponenter som på ett övergripande plan skapar förutsättningar i form av styrning, kultur och värderingar samt organisation och arbetssätt. Men för att få effekt krävs också förutsättningar på det mellanmänskliga planet i form av kompetens, helhetsperspektiv, dialog och att vara tillgängliga för varandra.
Varför har ni fastnat för just detta upplägg med erfarenhetsutbyten?
– Jag var för några år sedan projektledare för vårt arbete med aktivt medarbetarskap och vi genomförde flera omgångar av ”Medarbetarskap I Arbetsgivarsamverkan” (MIA). Detta var en serie av flera erfarenhetsutbyten. Utifrån erfarenheter från detta och det som framkommit inom ramen för Tillitsinitiativet, ser vi nu en möjlighet att ta med det bästa och förhoppningsvis få till ett givande utbyte. Arbetsgivarsamverkan när den är som bäst helt enkelt.
– Men det bygger så klart på ett engagerat deltagande från de medverkande och att man bjuder på såväl sina framgångar som motgångar. Och hjälps åt att se nya möjligheter!
Två teman för träffarna under hösten
- Samspelet mellan styrdokument, ledarskap och aktivt medarbetarskap, hur får vi dem att stärka varandra.
Det planeras två träffar på detta tema under september.
- Erfarenhetsutbyte kring fortsatt utveckling av tillitsbaserat ledarskap och aktivt medarbetarskap.
Det planeras två träffar på detta tema under november.
Vid stort intresse kan vi komma att göra ett urval för att fördela platserna, utifrån att erbjuda en spridning bland våra medlemmar.
Inbjudan skickas ut inom kort
Inbjudan kommer att skickas till medlemsföreträdarna inom kort.
Den arbetsgivarpolitiska strategin - målbilden Ledarskap
Målbild Ledarskap: Våra ledare tar ansvar för och driver verksamhetens utveckling
Arbetslivet ställer höga krav på ledarskapet och förmågan att leda i förändring. Genom ett inkluderande och tillitsfullt ledarskap skapas bättre beslutsunderlag och förutsättningar för ett aktivt medarbetarskap. Tillsammans driver ledare och medarbetare verksamheten mot gemensamma mål.
Delstrategi: Våra ledare är tydliga arbetsgivarföreträdare och ger förutsättningar för ett aktivt medarbetarskap
Innovativa och attraktiva verksamheter behöver tydliga arbetsgivarföreträdare och medarbetare som tar ansvar för sitt arbete och bidrar till verksamhetsutveckling. Det förutsätter i sin tur ledare som ser helheten, står upp för det gemensamma uppdraget och leder genom värderingar och mål. Statliga arbetsgivare samverkar för att utveckla ledarskapet i verksamheterna.