14 november 2024•Nyhet
Arbetsgivardagen 2024: Att vara en attraktiv arbetsgivare i tider av osäkerhet
En osäker omvärld ställer krav på en verksamhetskultur som förenar ett aktivt säkerhetsarbete med att vara en attraktiv arbetsgivare. Det var temat för Arbetsgivardagen 2024 som också innehöll regeringens förvaltningspolitiska seminarium, med bland andra statsminister Ulf Kristersson.
Publicerad: 2024-11-14
Som värd för Arbetsgivardagen stod Kungliga Musikhögskolan och dagen inleddes i den vackra Kungasalen med grekisk folkmusik från några av skolans studenter. Välkomsthälsningen framfördes av Arbetsgivarverkets styrelseordförande Thomas Rolén, generaldirektör för Domstolsverket och dagens moderator Anna-Karin Jansson, tillförordnad generaldirektör på Arbetsgivarverket. Deltagarna kunde räknas till 139 medlemschefer, de flesta fysiskt på plats men det fanns också möjlighet att närvara digitalt.
Eftermiddagen inleddes med ett arbetsgivarpolitiskt forum, där Jörgen Röstberg, chef för säkerhetskontoret på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must), talade om att göra Sverige säkrare i en osäker värld. Han framhöll bland annat vikten av att förstå de egna skyddsvärdena, att ha en sund rapporteringskultur och att samverka internt, men också att verka för en god arbetsmiljö och ta hand om medarbetarna. Besvikelser, bitterhet, konflikter och missade karriärmöjligheter för medarbetare är exempel på saker som kan skapa risker.
– Lyckliga människor blir inte spioner mot den egna verksamheten eller det egna landet, konstaterade Jörgen Röstberg.
I och med att 12 procent av studenterna och 20 procent av medarbetarna är från andra länder, arbetar Kungliga Tekniska Högskolan med att kombinera ansvarsfull internationalisering och systematiskt säkerhetsskyddsarbete. Från en verksamhet som varit uppbyggd i ”den eviga fredens tid” till ett helt annat säkerhetspolitiskt läge innebär det att omdöme och regelefterlevnad blir av stor vikt.
– Det är en balans mellan att vara så öppna som möjligt men samtidigt så stängda som nödvändigt, förklarade Anders Söderholm, rektor för Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).
Mattias Åsander, säkerhetsskyddschef och avdelningschef på Livsmedelsverket, talade om strategiskt säkerhetsskyddsarbete för civila myndigheter, vikten av säkerhetsskyddsanalys och hur det strategiska arbetet fungerar tillsammans med den operativa vardagen.
Han lyfte de tre frågorna man ska ställa sig vid en säkerhetsanalys: vad ska skyddas, mot vad ska det skyddas och hur ska det skyddas?
– I den här analysen är inte sannolikhet viktigt – bara konsekvens. Även de mest osannolika händelser behöver tas med.
Moderatorn Anna-Karin Jansson ledde sedan ett samtal om säkerhetsarbete på myndigheterna med Michael Claesson, överbefälhavare, Annica Sohlström, generaldirektör för Livsmedelsverket och Anders Söderholm, rektor KTH samt styrelseordförande Thomas Rolén.
För Livsmedelsverket, som 2021 hade en incident kopplat till spioneri, har säkerhetsarbete och intern kommunikation fått stor plats i verksamheten.
– Det ökade fokuset på säkerhetsarbete har varit en omtumlande resa. Nu är vi ett skyddsobjekt, vilket har varit en enorm förändring för myndigheten. Vi hade också ökat behov av intern kommunikation. Att ge stöd till medarbetarna, vara öppna och tillåta alla typer av känslor. Där fick vi bra stöd av Arbetsgivarverket och även av Säkerhetspolisen, berättade Annica Sohlström.
Nya styrelsemedlemmar
Efter en kortare paus var det sedan dags för Arbetsgivarkollegiet, Arbetsgivarverkets årsmöte. Kollegiet beslutade bland annat att föreslå omval för större delen av den sittande styrelsen med ett nyval av Michael Claesson, överbefälhavare, Rikard Jermsten, generaldirektör på Ekobrottsmyndigheten, Ann Lindberg, generaldirektör på Statens veterinärmedicinska anstalt och Ulrica Messing, landshövding i Blekinge län.
Avtackades gjorde Christina Malm, generaldirektör Plikt- och prövningsverket, som lämnar styrelsen. Kollegiets förslag till styrelse ska överlämnas till regeringen för beslut.
Vid kollegiet togs också beslut om medlemsavgifter för åren 2025–2027 och en övergripande inriktning för avtalsrörelsen 2025. Kollegiet leddes av Konsumentombudsmannen Cecilia Tisell med stöd av protokollföraren Patrik Havermann.
Samverkan mot korruption och arbetslivskriminalitet
Eftermiddagen avslutades med regeringens förvaltningspolitiska seminarium. Civilminister Erik Slottner deltog via en förinspelad hälsning. Därefter fick deltagarna lyssna till både jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg och statsminister Ulf Kristersson.
Erik Slottner underströk alla myndigheters roll för regeringens förmåga att genomföra den fastslagna politiken. Han lyfte också den nya handlingsplan mot korruption och otillåten påverkan som presenterades i år. Där bland annat Brottsförebyggande rådet och Statskontoret har fått i uppgift att utveckla och sprida stödmaterial i ämnet.
Paulina Brandberg framhöll i sitt anförande bland annat regeringens prioritering av den pågående myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet där nio myndigheter agerar för att stoppa regelöverträdelser och brottslighet på arbetsmarknaden. Ministern talade också om offentlig upphandling som ett område där oseriösa aktörer tagit sig in och där bättre kontroller, genom exempelvis utbyte av uppgifter och gemensamma register, är viktiga för att undvika att skattepengar går till kriminell verksamhet.
– Där det finns pengar att hämta, dit letar sig kriminaliteten. Vi arbetar tillsammans mot osunda konkurrensvillkor och för tryggare förhållanden på arbetsplatser. Det är viktigt att inte få in kriminella aktörer i våra myndigheter, fastslog Paulina Brandberg.
Regeringens förvaltningspolitiska seminarium avslutades av statsminister Ulf Kristersson som tecknade en bred bild av det oroliga omvärldsläge som Sverige och statsförvaltningen behöver navigera och verka i. Statsministern framhöll bland annat EU:s viktiga roll i den osäkerhet som råder.
Statsministern hade i förväg skickat ut en uppmaning till deltagarna att fundera på frågor och poängterat att han ville ha en dialog med de deltagande myndighetscheferna. Flera tog chansen och lyfte viktiga frågor för statsförvaltningen som till exempel effektiv myndighetsstyrning, myndigheternas roll för att värna demokratin och konsekvenser av AI-utvecklingen.
I en avslutande summering av dagen så tackade styrelseordförande Thomas Rolén och Arbetsgivarverkets tillförordnade generaldirektör Anna-Karin Jansson, för deltagande och engagemang i Arbetsgivardagen. Thomas Rolén poängterade det stora förtroende som riksdag och regering visat de statliga verksamheterna, genom att de via medlemskapet i Arbetsgivarverket, fått ett ansvar för utvecklingen av den statliga arbetsgivarpolitiken.
– Det förutsätter ett aktivt engagemang i Arbetsgivarverket vilket Arbetsgivardagen 2024 har varit ett utmärkt exempel på, framhöll Thomas Rolén.