10 januari 2024•Nyhet
Arbetsgivarpodden: Polisens digitala skifte
I Arbetsgivarpodden djupdyker vi i detta avsnitt i Polisens it-arbete. Våra gäster, en gruppchef och en språkteknolog från Polisen, berättar om modernt polisarbete och hur de jobbar nära verksamheten för att med hjälp av bland annat AI-teknik bekämpa brott.
Publicerad: 2024-01-10
Podden spelades in på Ingenjörsdagen i slutet av november.
I detta avsnitt av Arbetsgivarpodden gästas vi av Magnus Malmberg, gruppchef vid Polisens it-avdelning och Saga Hansson, som arbetar som språkteknolog på Polisen. Samtalet leds av Emil Lindström.
Polisens uppdrag är att minska brottsligheten och öka människors trygghet. Ett uttalat initiativ för att nå framgång i detta är digitalisering. Polisens it-avdelning har därför specialiserat sig på att utveckla mobila lösningar där målet är att effektivisera polisens arbete genom digital innovation. Magnus och Saga berättar i podden bland annat om hur Polisen jobbar med AI (artificiell intelligens) och ML (machnine learning) för att effektivisera sitt arbete och minska brottsligheten.
– Vi jobbar väldigt nära verksamheten, det är centralt i allt vi gör. Vi älskar teknik, AI och ML. Men, att få jobba nära verksamheten – det är det som driver oss framåt. Teknik i alla ära, men när man kan applicera det vi gör i en vardag där vi hjälper till att lösa brott är en fantastisk vardag att vara i, säger Magnus Malmberg, gruppchef vid Polisens it-avdelning.
– Alla har en vilja att göra samhället bättre och det märks, alla vill dra sitt strå till stacken. Det gör Polisen till en bra myndighet att jobba på och det är verkligen är inte tråkigt att jobba på myndighet. Verksamheten är också väldigt tacksamma för det stöd och den hjälp de får av oss på it, säger Saga Hansson, som arbetar som språkteknolog på Polisen.
– Du behöver formellt ingen specifik utbildning för att arbeta hos oss. Det viktiga är att du ska brinna för det polisiära arbetet, vilja vara med och göra skillnad på riktigt och att göra Sverige tryggt och säkert. Du behöver också vilja lära nytt och bli bättre och vassare på din del så att svensk polis får bästa tänkbara it-stöd, säger Magnus Malmberg.
Nu kan du även lyssna på Spotify, där du också hittar våra tidigare avsnitt.Öppnas i ny flik
Jobba statligt
Jobba statligt är ett initiativ av Arbetsgivarverkets cirka 250 medlemmar för att visa på karriär- och utvecklingsmöjligheter i statlig verksamhet. Syftet är att bygga ett starkt arbetsgivarvarumärke som kan bidra till att fler vill jobba inom staten. Det finns massor med roliga, spännande och utvecklande jobb i staten - kolla in vår sökmotor för att se alla lediga jobb.
Jobba på Polisen
På Polisens it-avdelning jobbar idag drygt 1300 civilanställda. Genom digitalisering, AI och machine learning (ML) har arbetsmetoderna snabbt ändrat karaktär och Polisen behöver fler som vill driva it-utvecklingen framåt och göra Sverige tryggt och säkert. Som it-specialist får du god inblick i polisens verksamhet och är med och gör skillnad för hela samhället.