17 april 2024•Nyhet
Arbetsgivarverket bjuder in till erfarenhetsutbyten för högsta ledning
Hur förbereder vi våra verksamheter för oväntade händelser eller kriser? Hur kan högsta ledningen och ledarskapet motverka en ökad oro och utsatthet för medarbetarna? Arbetsgivarverket arrangerar under hösten erfarenhetsutbyten där deltagare från medlemmarnas högsta ledning får mötas och ta del av varandras erfarenheter och gemensamt hitta nya angreppssätt.
Publicerad: 2024-04-17
Arbetsgivarverkets medlemmar ska leverera kvalitet och effektivitet trots svårigheten att navigera i en omvärld som snabbt förändras på många sätt och med stor oförutsägbarhet. Detta är utmanande för alla som ska leda en verksamhet. Att reflektera utifrån olika scenarios och erfarenheter och att ta del av hur andra gör är ett sätt att hantera detta.
Därför arrangerar nu Arbetsgivarverket två erfarenhetsutbyten där representanter från medlemmarnas högsta ledning får mötas kring två aktuella teman:
- Är vi rätt rustade? Hur kan vi, som ledning, leda verksamheten i en osäker omvärld med stor oförutsägbarhet?
- Hot och våld, yttre och inre påverkan, ökad oro - hur kan vi som ledning, genom vårt ledarskap, motverka dessa krafter?
Träffarna arrangeras inom projektet Tillitsinitiativet som Arbetsgivarverket driver i samverkan med medlemmarna. Under hösten 2023 arrangerade projektet erfarenhetsutbyten på teman som rörde dels sambandet mellan styrdokument, ledarskap och aktivt medarbetarskap, dels fortsatt utveckling av tillitsbaserat ledarskap och aktivt medarbetarskap.
Åsa Kälvegård är rådgivare och projektledare för Tillitsinitiativet.
Varför ordnar Arbetsgivarverket nya erfarenhetsutbyten och nu med målgruppen högsta ledning?
– I utvärderingarna efter höstens erfarenhetsutbyten såg vi att formatet var en framgångsfaktor, deltagarna uppskattade att få idéer och inspiration av hur andra gör och viljan att dela med sig och hjälpas åt var stor. Det är ett mycket effektivt sätt att utveckla verksamheten och hantera nya utmaningar.
– Vid träffarna framkom också hur viktigt det är att ledningen går före när det gäller att utveckla den tillitsbaserade ledningen och styrningen i verksamheterna och att man lever som man lär. Detta rimmar också med vad forskningen visar. Därför ger vi nu möjligheten för representanter från medlemmarnas högsta ledning att träffas och dela erfarenheter med varandra.
Och varför ska vi arbeta tillitsbaserat?
– Vi måste gemensamt använda allas potential i verksamheten, såväl i den dagliga verksamheten som i utvecklingen av den och i nya eller svåra situationer eller kriser av olika slag. Våra verksamheter ställs inför en mängd utmaningar från omvärlden som den högsta ledningen har att hantera. Det kan till exempel vara utmanande för medarbetare att ha tillit till sin arbetsgivare om man upplever att man utsätts för hot eller otillbörliga påtryckningar när man utövar sitt arbete. Med ett i grunden tillitsbaserat arbetssätt finns goda möjligheter att klara påfrestningar av olika slag, så som till exempel oro och osäkerhet.
Hur bygger man tillit i en organisation?
– Både medlemmarnas erfarenheter och forskningen visar på att viktiga framgångsfaktorer är att man som ledning ger tydliga ramar och mandat, som ger medarbetarna möjlighet att agera, lära och anpassa arbetet utifrån den situation vi ställs inför. På så sätt bygger vi tillit inom organisationen, till varandra och till att vi alla vet vad som ska göras när vi ställs inför en ny eller svår situation.
Hur ser upplägget för erfarenhetsutbytena ut, de består av flera delar eller hur?
– Ja, varje erfarenhetsutbyte består av tre delar.
– Vi inleder med en inspirerande del i form av ett digitalt möte. Där har vi med oss en panel av medlemschefer som diskuterar sina erfarenheter kring tillitsbaserat ledarskap utifrån det aktuella temat. Vid detta tillfälle kommer deltagarna också att paras ihop med annan deltagande verksamhet. Paren får tillsammans arbeta med en diskussionsuppgift inför den avslutande delen som genomförs i form av en gemensam dag i Stockholm.
– Vid den gemensamma dagen kommer deltagarna att under strukturerade former få dela med sig och ta del av fler medverkande verksamheters arbete och erfarenheter. Tillsammans får de hitta sätt att hantera de utmaningar vi står inför. Som ni förstår bygger det hela på ett mycket aktivt deltagande och bidrag från deltagarna.
– Från projektgruppens sida ser vi mycket fram emot ett spännande utbyte som vi är övertygade om kommer att bli mycket givande, så varmt välkomna!
Anmäl dig via inbjudan som har skickats ut
Inbjudan har skickats till medlemschef och medlemsföreträdare och anmälan görs utifrån instruktioner i inbjudan.
Mer om erfarenhetsutbytena
Erfarenhetsutbytena arrangeras inom ramen för Tillitsinitiativet och riktar sig till medlemschef tillsammans med medlemsföreträdare och en chef ur högsta ledning. Som deltagare medverkar man i tre olika delar:
- En inledande inspirationsdel som genomförs digitalt
- En kortare diskussion tillsammans med annan deltagande verksamhet
- En träff i centrala Stockholm tillsammans med flera olika verksamheter
De två olika erfarenhetsutbytena har var sitt tema och man kan välja att delta vid antingen ett av dessa erfarenhetsutbyten eller vid båda:
- Är vi rätt rustade? Hur kan vi, som ledning, leda verksamheten i en osäker omvärld med stor oförutsägbarhet?
- Hot och våld, yttre och inre påverkan, ökad oro - hur kan vi som ledning, genom vårt ledarskap, motverka dessa krafter?
Inbjudan har skickats till medlemschefer och medlemsföreträdare och anmälan görs utifrån instruktioner i inbjudan.
Den arbetsgivarpolitiska strategin - målbilden Ledarskap
Målbild Ledarskap: Våra ledare tar ansvar för och driver verksamhetens utveckling
Arbetslivet ställer höga krav på ledarskapet och förmågan att leda i förändring. Genom ett inkluderande och tillitsfullt ledarskap skapas bättre beslutsunderlag och förutsättningar för ett aktivt medarbetarskap. Tillsammans driver ledare och medarbetare verksamheten mot gemensamma mål.
Delstrategi: Våra ledare är tydliga arbetsgivarföreträdare och ger förutsättningar för ett aktivt medarbetarskap
Innovativa och attraktiva verksamheter behöver tydliga arbetsgivarföreträdare och medarbetare som tar ansvar för sitt arbete och bidrar till verksamhetsutveckling. Det förutsätter i sin tur ledare som ser helheten, står upp för det gemensamma uppdraget och leder genom värderingar och mål. Statliga arbetsgivare samverkar för att utveckla ledarskapet i verksamheterna.
Tillitsinitiativet
Arbetsgivarverket driver tillsammans med medlemmarna ett projekt kring tillitsbaserad styrning och ledning i staten. Här samlar vi material som tas fram inom det arbetet.