4 april 2024•Nyhet
Arbetsgivarverket välkomnar förslag om ökat skydd för offentligt anställda
Arbetsgivarverket ställer sig i ett remissvar positiv till förslagen i en utredning som ska minska offentliganställdas utsatthet. Samtidigt framför Arbetsgivarverket ytterligare åtgärder för ett ökat skydd.
Publicerad: 2024-04-04
I januari i år presenterades utredningen Ett starkare skydd för offentliganställda mot våld, hot och trakasserier (SOU 2024:1) med förslag på skärpt lagstiftning inom flera områden.
Arbetsgivarverkets remissvar har skrivits av Carl Axel Holmberg som konstaterar att utredningen tar avstamp i en bekymmersam utveckling.
– Arbetsgivarverkets medlemmar lever med effekterna av ett allt hårdare samhällsklimat. Hot, våld och trakasserier leder till arbetsmiljöproblem och kan drabba alla typer av verksamheter och riskerar att göra statliga anställningar mindre attraktiva, säger Carl Axel Holmberg, arbetsrättsjurist på Arbetsgivarverket.
I remissvaret välkomnas förslaget om skärpta straff och ett utvidgat straffrättsligt område för hot och våld mot tjänstemän. Arbetsgivarverket understryker samtidigt att statsanställda kan utsättas för obefogade enskilda åtal med syfte att trakassera tjänstemannen. Här efterlyser Arbetsgivarverket en översyn av regelverket för att ge arbetsgivare ökade möjligheter att stödja arbetstagare som i sin tjänsteutövning blir föremål för enskilda åtal eller skadeståndsanspråk.
Arbetsgivarverket framhåller att hot, våld och trakasserier kan drabba alla typer av verksamheter och avse fler arbetsuppgifter än de som direkt kopplas till myndighetsutövning. Skyddet kan behöva breddas.
Utredningen har också sett över möjligheter att i vissa situationer anonymisera beslut för att minska arbetstagares risk att utsättas för hot eller våld. Namnet på den anonymiserade beslutsfattaren ska enligt förslaget sedan kunna begäras ut i efterhand.
– När det gäller anonymitet behöver alltid rättssäkerhet och spårbarhet beaktas. Det är en svår balansgång, säger Hanna Schmidt, chefsjurist på Arbetsgivarverket.
Utredningen berör också de söktjänster som offentliggör stora mängder information om enskilda på internet. Information som kan användas för kartläggning av offentliganställda med syftet att hota eller skada en arbetstagare. Här avstår utredningen från att lägga förslag då det finns en pågående utredning om ett förstärkt skydd för personuppgifter på tryck- och yttrandefrihetsområdet (Ju 2023:21), som redovisas den 15 november 2024.
– Arbetsgivarverket följer denna utredning och andra initiativ för att säkerställa ett ökat skydd för statsanställda med stort intresse och engagemang. En trygg arbetsmiljö fri från hot, våld och trakasserier är frågor som både regeringen och Arbetsgivarverket prioriterar i vår gemensamma dialog, säger Hanna Schmidt.