27 november 2024•Nyhet
Engagerade medlemmar trotsade snöstorm för att ses och samverka
Från EU-direktiv och tjänstepension till bakgrundskontroller och organiserad brottslighet. Ämnena för årets storsektormöte spände över många aktuella områden. Engagemanget var som vanligt högt både i samtalsgrupper och runt fikaborden.
Publicerad: 2024-11-27
Lagom till årets första snöoväder samlades 108 medlemsföreträdare från alla Arbetsgivarverkets sektorer till en gemensam dag för att inspireras, informeras och involveras i aktuella arbetsgivarfrågor.
Aktuella EU-frågor
Först ut på dagordningen var information om aktuella EU-frågor. Förhandlare och chef för statistikgruppen Anders Stålsby berättade bland annat om tre direktiv: minimilönedirektivet, praktikantdirektivet och lönetransparensdirektivet.
Minimilönedirektivet har redan genomförts på ett sätt som krävt få förändringar för statliga arbetsgivare. Praktikantdirektivet, som ska skydda praktikanter från att bli utnyttjade som arbetskraft, ser inte heller ut att få så stor påverkan men förslaget är långt ifrån färdigbehandlat än.
När det gäller lönetransparensdirektivet har ett svenskt utredningsförslag nyligen remissbehandlats och direktivet kan få större konsekvenser, bland annat i form av ny reglering.
Läs mer om lönetransparensdirektivet i vår nyhet:
Arbetsgivarverket kritiskt till utredningsförslag om införandet av lönetransparensdirektivet
Tre år av att leda med tillit
Därefter var det dags för summering av projektet Tillitsinitiativets tre år. Projektledare och rådgivare Åsa Kälvegård berättade om olika aktiviteter som genomförts, bland annat de erfarenhetsutbyten för högsta ledning som hållits under hösten. När projektet nu avslutas pågår också ett arbete med material kring ledarskap och medarbetarskap på Arbetsgivarverkets webbplats.
Sektormötet fick också möta en av deltagarna i Tillitsinitiativets referensgrupp, Victoria Sjöbom, HR-chef på Mittuniversitetet. Hon berättade hur lärosätet arbetat med tillitsbaserad styrning och lyfte bland annat att det är viktigt att fortsätta vrida och vända på begreppet, att göra det till sitt och anpassat till verksamheten. På frågan vad arbetsgivare borde värna och utveckla när det gäller ledarskap och medarbetarskap svarade hon:
– Värna kraften hos medarbetarna, som vet vad som kan göras på ett bättre sätt. Och våga utmana gamla sanningar. Vi som ledning kan skapa förutsättningar för ett bra arbete men då måste vi också våga ta bort något, våga prioritera så det vi gör blir bra för verksamhetens syfte, i vår sektor bra för utbildning och forskning.
Ta del av materialet på Tillitsinitiativets sida:
Aktuella arbetsgivarpolitiska frågor
Chefen för arbetsgivarutveckling, Åsa Krook tog sedan upp aktuella punkter när det gäller arbetsgivarpolitik inom statlig sektor. Här är stöd för kompetensförsörjningen en övergripande utgångspunkt för de tre områden som Arbetsgivarverkets medlemmar vill fokusera på under kommande år; ledarskap och medarbetarskap, säkerhetsfrågor och verksamhetsförändringar. Hon tog också upp den hemställan om drogtester som Arbetsgivarverket tillsammans med SKR har skickat till regeringen.
– Behovet av att kunna drogtesta på samma sätt som privata arbetsgivare är ett medlemsbehov som identifierades under förra året och som våra arbetsrättsjurister tillsammans med medlemmarna har arbetat vidare med under året. Det är ett bra exempel på hur vi som sektor kan samordna oss och driva på en utveckling som kan underlätta för statliga arbetsgivare.
Läs mer om hemställan om drogtester i vår nyhet:
Utred möjligheten till drogtester på offentliganställd personal
Sedan var det dags för två nyheter. Först ut var Arbetsgivarverkets nya generaldirektör Ann Follin som berättade om sin bakgrund och att hon ser mycket fram emot den 1 januari då hon börjar sin nya tjänst:
– Det ska bli spännande att få arbeta för att skapa ännu större nytta och relevans för er medlemmar. Säkerhetsfrågorna är ju ett område där vi kommer att behöva samverka ännu mer, vi behöver se till att vi har en bra omställningsprocess och inte minst verkligen värna den delegerade arbetsgivarpolitiken. Till det kommer hela den tekniska utvecklingen och hur vi ska nyttja och förhålla oss till både möjligheter och risker med AI.
Läs mer i vår nyhet:
Ann Follin ny generaldirektör för Arbetsgivarverket
Därefter visades webbplatsen Tjänstepensionsguiden för statliga arbetsgivare, ett helt nytt stödmaterial som tagits fram i ett samarbete mellan Arbetsgivarverket, Statens Tjänstepensionsverk (SPV) och Statens servicecenter (SSC). Presenterade den nya webbplatsen gjorde Karin Åslund, förhandlare på Arbetsgivarverket.
Läs nyheten om och hitta länken till Tjänstepensionsguiden här:
Ny webbplats guidar arbetsgivare om den statliga tjänstepensionen
Ett uppdaterat arbetsgivarerbjudande
Efter lunch var det dags att ta sig an ett uppdaterat statligt arbetsgivarerbjudande. Arbetet med arbetsgivarerbjudandet inleddes vid de senaste sektormötena i september med samverkan kring hur det nuvarande erbjudandet kan förändras utifrån dagens förutsättningar. De synpunkter som kom upp då har nu resulterat i ett förslag som medlemsföreträdarna fick diskutera vid borden.
En synpunkt som togs upp var att det gärna får bli ännu tydligare i erbjudandet att det går snabbare i staten än vad många tror.
– Det är inte mossigt att jobba statligt, lyfte medlemsföreträdaren fram.
Beslut om nytt arbetsgivarerbjudande kommer att fattas av Arbetsgivarverkets styrelse i vår.
Att hantera hot, infiltration och otillåten påverkan
Eftermiddagen avslutades med ett pass om hur vi kan vara attraktiva arbetsgivare och samtidigt hantera hot, infiltration och otillåten påverkan vid rekrytering och pågående anställning.
Arbetsrättsjurist Carl Durling pratade om att bakgrundskontroller är ”det nya heta inom arbetsrätten”. Det är förståeligt med tanke på utvecklingen i samhället menade han, men samtidigt är det inte någon enkel lösning.
För att motverka hot och infiltration finns också andra viktiga redskap:
– Ett nära ledarskap och psykologisk trygghet är viktiga faktorer för att förebygga och tidigt upptäcka de här sakerna, sa rådgivare Åsa Kälvegård.
Ledarskapet var något som också dagens sista talare tog upp. Anna Stålsby är operativ chef på säkerhetsföretaget Vesper Group och har lång erfarenhet från bland annat Säpo och Kriminalvården. Hon berättade om den organisatoriska brottslighetens utveckling och gav flera exempel på hur verksamheter kan arbeta förebyggande mot infiltration och otillåten påverkan.
Hon lyfte bland annat att det är viktigt med utbildning i vad som är organiserad brottlighet och att chefer har kompetens att upptäcka avvikelser. Som chef har man också ett ansvar att skapa tillitsfulla relationer. Det är inte bara vid rekrytering som det gäller att upptäcka avvikelser utan det är minst lika viktigt under anställningen.
Andra viktiga förebyggande åtgärder som lyftes var att ha en plan för incidenthantering, begränsa tillgången till information internt och att se över vad som är skyddsvärt i verksamheten.
Dagen gav, trots de många allvarliga frågor som togs upp, en positiv och framtidsinriktad eftersmak.
– Likt arbetsgivare på övriga arbetsmarknaden står statliga arbetsgivare inför stora utmaningar vad gäller såväl kompetensförsörjning som det pågående säkerhetsläget. Det här gemensamma sektormötet är därför en viktig mötesarena och det har verkligen varit roligt med det stora engagemang som genomsyrat dagen, säger Åsa Krook.
Två röster från dagen
Ann Stadberg, HR-chef på Skolinspektionen
Ett ämne för dagen var det statliga arbetsgivarerbjudandet. Vad är den främsta anledningen till att du själv jobbar statligt?
– Det är härligt att jobba på medborgarnas uppdrag och särskilt för de myndigheter jag har arbetat för. Medarbetarna brinner verkligen för sina sakfrågor. Även om vi har olika uppdrag arbetar vi för Sverige.
Vad tycker du om sektormötet?
– Just för att vi alla arbetar för medborgarna och för Sveriges bästa har vi också mycket gemensamt, även om våra uppdrag skiljer sig åt. Det är roligt att ses på de här dagarna för vi har alltid mycket att prata om.
Maria Selin, HR-ansvarig på Statens musikverk
Ett ämne för dagen var det statliga arbetsgivarerbjudandet. Vad är den främsta anledningen till att du själv jobbar statligt?
– Jag upplever ett stort engagemang i att arbeta mot ett gemensamt mål. Det har varit givet för mig att fortsätta inom staten, det känns tryggt och stabilt. Det finns också bra karriärmöjligheter i och med att man kan röra sig mellan myndigheter på ett ganska enkelt sätt.
Vad tycker du om sektormötet?
– Det är värdefullt att ses och prata med andra, särskilt för oss som bara är få på HR. Det slår mig varje gång att vi har många gemensamma utmaningar oavsett verksamhet.