8 mars 2024•Nyhet
Möt Petra Lundh – rikspolischefen som bygger ledarskap genom att vilja lyssna och våga vara chef
På den internationella kvinnodagen uppmärksammar vi Sveriges nya rikspolischef Petra Lundh. En chef som hellre pratar om laget än jaget, men som tror att det kan finnas ett signalvärde för jämställdhet i att Sverige fått sin första kvinnliga rikspolischef.
Publicerad: 2024-03-08
Petra Lundh, som också är styrelseledamot i Arbetsgivarverket, axlade den första december förra året det yttersta ansvaret för en organisation med över 37 000 anställda. Polisen är den enskilt största arbetsgivaren i staten och en verksamhet som granskas, debatteras, väcker känslor och intresse. Inte bara när det gäller brottsbekämpning utan också i frågor som kopplar till kärnuppdraget som organisationsutveckling, kompetensförsörjning, ledarskap, mångfald och kvinnlig karriärutveckling.
Av de anställda på Polismyndigheten var drygt 47 procent kvinnor 2023 och andelen chefer som var kvinnor var drygt 39 procent. Men det finns skillnader sett till personalkategorier. Av årsredovisningen 2023 framgår att nästan 68 procent av de civilanställda medarbetarna var kvinnor men för poliserna var andelen cirka 34 procent.
Petra Lundh var tidigare chef för Åklagarmyndigheten och har också haft en karriär inom domstolsväsendet, verksamheter där kvinnorna är i majoritet.
– Jag har under ett långt yrkesliv upplevt hur kvinnornas andel ökade på juristlinjen och hur kvinnor ofta haft de högsta betygen. Så ur ett kompetensperspektiv är det inte förvånande med en kvinnodominans på mina tidigare myndigheter, säger Petra Lundh.
På polisutbildningen har andelen kvinnor de senaste tre åren varierat mellan 36 och 40 procent. På de funktionsinriktade polisutbildningarna för elever med akademisk specialkompetens är kvinnorna i majoritet. Dessa utbildningar har däremot färre antal elever än grundutbildningen till polis. Med fler kvinnor på polisutbildningarna har obalansen mellan män och kvinnor som är poliser minskat och den framtida utjämningstakten avgörs av hur andelen kvinnor på utbildningarna kommer att utvecklas.
Petra Lundh ser det inte för egen del som något speciellt att hon är den första rikspolischefen som är kvinna, men förstår att det ur ett jämställdhetsperspektiv kan väcka uppmärksamhet och ha en betydelse.
– Jag utgår ju ifrån att jag fått mitt jobb på grund av min kompetens, men jag har inget emot om någon vill se mig som en förebild för ett arbetsliv som på lika villkor möjliggör för både kvinnor och män att göra karriär.
Som ledare vill Petra Lundh fortsätta att bygga vidare på en god dialog och tillit som grunder för polisens organisationskultur. Detta är värderingar som Polisen arbetar med sedan länge och som ständigt behöver hållas levande.
– Jag brukar säga att medarbetarna ofta har lösningen. Att lyssna skapar inte bara god arbetsmiljö det är också effektivt. Som chef vill jag vara närvarande, jag vill lyssna men jag måste också våga bestämma färdväg och vara tydlig när det krävs. Det är ett synsätt som jag vill ska prägla vårt ledarskap.
Från uppdragsgivaren riksdag och regering finns ett uppdrag om ökad effektivitet. Det gäller inte bara i att bekämpa den organiserade brottsligheten utan också för den så kallade vardagsbrottsligheten och att vara mer närvarande i lokalsamhället. Det är ett utvecklingsuppdrag där det finns förväntningar och energi från organisationens sida.
– Polisen har länge sagt att myndigheten inte ensamt kan vända en hel samhällsutveckling. Jag delar den uppfattningen. Det finns inga enkla lösningar men hela samhället måste mobilisera för att individer som är på väg att dras in i brottslighet känner att det finns alternativ till ett liv i kriminalitet.
På frågan om det kan kännas nervöst att ha ansvar för en så stor organisation och stora krav på resultat, pekar Petra Lundh på det som skapar trygghet.
– Jag litar på mina medarbetare och deras kompetens. Jag tycker jobbet är roligt och viktigt, samhällsnyttan har alltid varit en källa till energi för mig. Sedan tillåter jag mig att koppla av på min fritid. Visst jag är alltid tillgänglig, men jag tycker att det är viktigt att också kunna tänka på annat än jobbet.
Statistik
Läs mer om andelen kvinnor och män inom olika verksamheter i staten på våra statistiksidor om staten i siffror.