1 mars 2024•Nyhet
Myndigheter lämnar underlag till regeringen om sammanslagningar av de egna organisationerna
I samband med budgetpropositionen gavs tio myndigheter i uppdrag att utreda sammanslagningar som minskar antalet till fem. Idag är sista dag för att lämna in dessa analyser till Regeringskansliet.
Publicerad: 2024-03-01
En eventuell sammanslagning av myndigheterna är ett led i en ambition från regeringen att öka statsförvaltningens effektivitet genom mindre fragmentisering och fokus på kärnuppgifterna.
De tio myndigheterna som skulle utreda sammanslagningar skulle utgå ifrån att de mindre myndigheterna inordnas i de större. De berörda myndigheterna är:
- Statskontoret som inordnas i Ekonomistyrningsverket.
- Myndigheten för stöd till trossamfund som inordnas i Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.
- Konstnärsnämnden som inordnas i Statens kulturråd.
- Fastighetsmäklarinspektionen som inordnas i Konsumentverket.
- Myndigheten för arbetsmiljökunskap som inordnas i Arbetsmiljöverket.
I uppdragen till myndigheterna ingick att samråda med Arbetsgivarverket. Som ett led i detta och i det löpande medlemsstödet har bland annat Arbetsgivarverket ordnat möten för generaldirektörerna och för HR-kompetens på de berörda myndigheterna.
– Arbetsgivarverket har en stor erfarenhet av att lämna stöd vid verksamhetsförändringar och vid eventuella neddragningar. Som medlemsorganisation har vi upparbetade kanaler för samverkan. Så förutom att ge stöd kring regelverk och avtal, har vi också ordnat möten för dialog och för att dela erfarenheter, säger Anna Fredriksson, rådgivare på Arbetsgivarverket.
Utöver en möjlig sammanslagning av dessa myndigheter har regeringen dessutom tagit initiativ till en övergripande översyn av statens alla mindre myndigheter och för statens analys- och utvärderingsmyndigheter.
– Eftersom vi kan vänta oss ytterligare förändringar i den statliga förvaltningen med sammanslagningar och eventuella neddragningar, vill jag understryka vikten av en tidig kontakt med Arbetsgivarverket när medlemmar berörs, säger Arbetsgivarverkets generaldirektör Christina Gellerbrant Hagberg.
Anna Fredriksson som har en stor erfarenhet av att stödja medlemmar vid organisationsförändringar menar att det tidiga planeringsarbetet är särskilt viktigt eftersom det rör kompetensförsörjningsfrågor.
– Vi rör oss inom ett område med ett komplext regelverk där det kan bli fel men med god planering finns också goda möjligheter hitta lösningar som underlättar verksamhetsförändringar.
För de tio myndigheter som nu lämnar sitt analysunderlag till regeringen gäller att de uppgifter som myndigheterna har ska vara oförändrade, och att genomförandet ska ske så att uppgifterna utförs med bibehållen effektivitet och kvalitet. Förändringarna planeras träda i kraft senast den 1 januari 2026.
Redovisning av uppdrag att lämna förslag om organisationsförändring
Här kan du ta del av myndigheternas redovisning av uppdraget:
Myndigheten för stöd till trossamfund och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor: Ingen webbpublicering.