12 september 2024•Nyhet
Sektormöten för Arbetsgivarverkets medlemmar gav gemensam kraft i en tid av snabba förändringar
Mellan den 3 och 11 september träffades arbetsgivarföreträdare från 120 olika statliga verksamheter på Arbetsgivarverkets sektormöten för samverkan om utveckling och idéer kring kompetensförsörjning i tider av snabba förändringar.
Publicerad: 2024-09-12
Nästa år, 2025, är det avtalsförhandlingar på i stort sett hela arbetsmarknaden och då ska även statlig sektor teckna nya avtal. Sektormötena inleddes därför med en genomgång av förutsättningarna inför avtalsrörelsen och en dialog om arbetet att ta fram en inriktning för de kommande förhandlingarna. Punkten presenterades av Arbetsgivarverkets nye förhandlingschef Andreas Nyström och biträdande förhandlingschef Matilda Nyström Arnek.
Många av Arbetsgivarverkets medlemmar står inför utmaningar i sina verksamheter när det gäller organisering och kompetensförsörjning. En rad verksamheter som nu prioriteras av riksdag och regering står inför en expansion och behöver snabbt utöka personalstyrkan, till exempel inom rättsväsende och försvar. Andra verksamheter kan ha behov av besparingar och omställning. Det finns också politiska initiativ som kan leda till sammanslagningar eller minskningar av antalet myndigheter. Statens kompetensförsörjning var därför en röd tråd för hela mötet oavsett vilken typ av fråga som stod på programmet.
– Vi är tacksamma över att få uppleva energin i dessa möten. Allt klokt och konstruktivt som kommit fram, ja det är verkligen samverkan att bygga vidare på för att stärka statlig sektor. Tänker då särskilt på kommande och pågående verksamhetsförändringar för både verksamheter som skalar upp och som skalar ner. Och att vi har en lagstiftning som går i takt med arbetsgivarbehoven på grund av säkerhetsläge och samhällsutvecklingen, säger Åsa Krook, chef arbetsgivarutveckling.
Två exempel på strategiska frågor med utgångspunkt i statens kompetensförsörjning var översynen av medlemmarnas gemensamma arbetsgivarpolitiska strategi och det statliga arbetsgivarerbjudandet. Medlemmarnas första gemensamma strategi togs fram 2007 och har uppdaterats vid flera tillfällen. Nuvarande strategi gäller till och med 2025.
Strategi för statliga arbetsgivare
Därför påbörjar nu Arbetsgivarverket tillsammans med medlemmarna en ny översyn för att säkerställa att strategin går i takt med tiden. Arbetet är inriktat på att Arbetsgivarverkets årsmöte 2025 ska fatta beslut om den uppdaterade strategin, berättade Anna Sjöstrand, utvecklingsstrateg.
En liknade uppdatering gäller det statliga arbetsgivarerbjudandet som utgör en kommunikationsplattform för Jobba statligt, medlemmarnas satsning på att profilera staten som attraktiv arbetsgivare.
Detta erbjudande togs fram 2015 och är i grund och botten fortfarande bra och relevant. Men med tanke på de förändringarna som skett på arbetsmarknaden sedan dess, är det dags för en översyn av erbjudandet och de olika målgrupper Jobba statligt fokuserar på, berättade Ann Lindblad, kommunikatör med inriktning på arbetsgivarprofilering. Den samverkans- och diskussionspunkt som sedan följde blev intensiv och gav många inspel och synpunkter med utgångspunkt från medlemmarnas arbete med att attrahera och rekrytera kompetens.
Så här tyckte deltagarna om sektormötet
– Det har varit en fantastisk möjlighet att få utbyta erfarenheter kring praktiska frågor och komplexa funderingar, som vad den pågående utredningen om ny myndighetsstruktur för vissa verksamheter och nya ekonomiska förutsättningar kan innebära för oss. Här kan vi lära av varandra.
Var det något särskilt som fångade ditt intresse?
– Vi pratade om anpassningar för att bemöta säkerhetsfrågor, digitalisering, krav på flexibilitet och mycket annat som en följd av samhällsutvecklingen, men jag ser att de nya behoven också behöver ställas mot frågor om den statliga värdegrunden, principer för myndighetsutövning och värderingar. Det är viktigt att vi värnar det uppdrag vi bär som tjänstemän och demokratin vi tror på.
– Förutom att det alltid är bra att få träffas och utbyta erfarenheter kring olika frågor så tyckte jag att passet om att se över strategin för statlig arbetsgivarpolitik var intressant.
Varför var just det passet bra?
– Jag har arbetat en hel del med arbetsgivarstrategin och de tre målbilderna i vår verksamhet. Medan målbilderna attraktiv arbetsgivare och ledarskap känns långsiktigt hållbara och relativt enkla att omsätta i praktiken, är målbilden utveckling och innovation lite knepigare. Den behöver nog arbetas igenom för att vi ska få lättare att omsätta den i vår verksamhet.
– Det har varit många bra frågor som har lyfts idag men jag tar särskilt med mig de intressanta diskussionerna från passet om att uppdatera det statliga arbetsgivarerbjudandet. Många viktiga frågeställningar lyftes kring hur vi kan attrahera rätt kompetens.
Varför var just det passet bra?
– Svenska kraftnät har ett samhällsviktigt uppdrag i att utveckla stamnätet, men vi har samtidigt brist på olika kompetenser. Jag tror att det är viktigt att utveckla det statliga arbetsgivarerbjudandet för att vi myndigheter ska kunna attrahera förmågorna vi söker, och få unga att vilja söka sig till staten. Men parallellt med att lyssna in vad arbetstagarna vill ha så har vi alla en viktig roll att lyfta samhällsuppdraget och förmedla hur häftigt det egentligen är att arbeta statligt.
– Jag ser ett stort värde i att träffa alla statliga HR-kollegor, vilket påminner mig om att vi är en stor koncern. Vi har många gemensamma nämnare inom staten.
Var det något särskilt du tog fasta på?
– Det var särskilt intressant att höra om initiativet att se över såväl den arbetsgivarpolitiska strategin som det gemensamma statliga arbetsgivarerbjudandet. För mig var det här nyheter, men jag tycker att det är bra att vi hänger med i tiden.