20 september 2024•Nyhet
Skansens vd Maria Groop Russel: ”Som ledare måste man både vilja och våga styra”
Hon älskar att arbeta med människor som skapar innehåll som berör och räds inte att leda människor som vill mer än vad som är möjligt. Som ny vd för Skansen sedan januari i år har Maria Groop Russel hamnat helt rätt. Nu väntar utmaningen i att utveckla en traditionsrik verksamhet.
Publicerad: 2024-09-20
Berätta kort om din bakgrund. Vad tar du särskilt med dig in i rollen som vd för Skansen?
– Jag är lärare i grunden men utbildade mig senare till journalist och har jobbat både som reporter, producent och i olika chefsroller på SVT i mer än 20 år. När jag blev sugen på att testa något nytt hamnade jag i teaterns värld som först vice vd och senare vd för Dramaten. Som en röd tråd genom allt jag gjort är att jag älskar att arbeta med innehåll och kunskap som berör och engagerar människor på olika sätt. Det tar jag med mig in på Skansen, jag är här för att arbeta med och utveckla förutsättningar att skapa, erbjuda och tillgängliggöra kunskap och berikande innehåll, som är viktigt för många människor.
– Som chef har jag också jobbat med förändring och det är särskilt intressant och viktigt med utveckling inom en traditionsrik institution. Det handlar både om att bevara och att arbeta med utveckling framåt.
Skansens hus, djur och allsång känner de flesta till. Kan du berätta något om Skansen som vi inte vet?
– Skansen är så många saker. Det är ett friluftsmuseum, en djurpark, en evenemangsarrangör och inte minst en stor park med vacker utsikt. Det är nästan som ett samhälle.
– Men vi är också en arbetsgivare med ungefär 220 anställda. Därtill kommer några hundra personer som arbetar när det är högsäsong och ett stort antal volontärer som är engagerade hos oss.
Hur är det att leda en så blandad skara medarbetare?
– Att leda människor som vill mer än vad som är möjligt gillar jag, det ger mig energi. Jag vill jobba i sådana miljöer. Det är roligt att jobba med människor som har olika kompetenser. En särskild utmaning för oss är att Skansen är en så stor plats, vi sitter inte i samma hus. Hur samlar man Skansen? Hur skapar vi en gemenskap för alla och jobbar mot samma mål? Det arbetar vi mycket med.
Hur tar du dig an denna uppgift?
– Som ny vill jag alltid ut i verksamheten och lära känna medarbetarna och verksamhetens olika delar. Jag vill höra vad man pratar om, både vad man klagar på och vad som är bra. Det är bara så jag kan förstå verksamheten och hur olika delar hänger ihop. Så jag har ägnat en del av våren åt att prata med de medarbetare, chefer, samarbetspartners och andra intressenter som har en koppling till Skansen.
Vad händer just nu, vad står ni inför i verksamheten?
– Vi jobbar både med historien, samtiden och framtiden kan man säga. I likhet med många andra friluftsmuseer funderar vi mycket på hur vi ska utveckla verksamheten framöver. Den yngsta museibyggnaden vi har är från 1940-talet och det är ett ganska stort hopp till idag. Att flytta hit fler hus kanske inte är aktuellt men hur kan Skansen arbeta med perioden 50-tal och framåt på nya sätt?
– Rent konkret behöver vi underhålla Skansens alla hus och byggnader samtidigt som vi vill utveckla nya upplevelser för besökarna. Vi behöver digitalisera och underlätta och förenkla både för våra anställda och för besökare. Skansen behöver också hänga med i utvecklingen för att kunna vara en attraktiv arbetsplats även för nya generationer med nya krav. Det finns en övergripande strategi med gemensamma mål som vi kan samlas kring just när det gäller utmaningarna framåt.
Vad är tillit för dig, kopplat till styrning och ledning?
– Mitt ingångsvärde är att jag har en tilltro till människor. Jag utgår ifrån att de som jobbar på en arbetsplats är där för att de kan och vill någonting. Min uppgift är att se till helheten. För mig finns det tre delar i detta. Vi arbetar i en idéburen verksamhet och det är viktigt att ta vara på människors engagemang och kunskap. Vi behöver också ha en relation till varandra, en förståelse för varandras arbeten. Men det är också viktigt med resultatet, vi ska ju uppnå någonting. Jag som ledare får inte vara rädd för att peka ut en riktning och våga ändra på saker om något är fel. Man måste både vilja och våga styra.
– I samband med #metoo tyckte en del att det inte skulle finnas hierarkier på arbetsplatser men jag tror att hierarkier är bra. Hierarkin ska så klart var sjyst och tydlig, innebära att man delegerar ansvar till chefer och medarbetare så att de är fria att göra sitt jobb och att kommunikationen fungerar i hela organisationen. Men framför allt är det för mig ett säkerhetssystem som handlar om att jag som högsta chef har och tar ansvar. Alla chefer i en organisation har ett särskilt ansvar.
Hur arbetar ni med ledarskap och medarbetarskap på Skansen?
– Vi jobbar på olika sätt men som ett exempel har vi ett ledarforum där vi utbildar cheferna inom olika områden. Det är ett sätt att samla verksamheten och ge cheferna samma grund. Det gör också att man som chef förhoppningsvis känner sig mindre ensam. Vi försöker hela tiden jobba med kommunikationen inom organisationen och under hösten har vi också kompetensdagar med alla medarbetare.
Vilket är ditt viktigaste redskap som ledare?
– Det är svårt att välja ett men att kommunicera är viktigt. Jag vill ha en ständigt pågående dialog med chefer och medarbetare, så att vi tillsammans får det vi vill ska hända att hända.
Kort om Skansen
Skansen är ett friluftsmuseum och en djurpark. Skansen drivs som en stiftelse och verksamheten är till största delen intäktsfinansierad.
Skansen är frivillig medlem i Arbetsgivarverket.
Ort: Stockholm
Antal anställda: Drygt 220 stycken tillsvidareanställda. Varje säsong tillkommer ett stort antal tillfälligt anställda.
Om ledarporträtten och Tillitsinitiativet
Ledarporträtten är en serie intervjuer med nya medlemschefer som Arbetsgivarverket gör inom ramen för Tillitsinitiativet.
Arbetsgivarverket har utifrån medlemmarnas önskemål tagit initiativ till att i samverkan med medlemmarna utveckla stöd för tillitsbaserad styrning och ledning i de statliga verksamheterna. Målet är att stödja framtidens arbetsliv, genom att skapa ökade förutsättningar för ledare inom det statliga avtalsområdet att i sin arbetsgivarroll utöva ett tillitsbaserat ledarskap.