12 juni 2024•Nyhet
”Som chef måste man släppa taget”
En god samarbetskultur, tydlighet – och fikastunder. Det är viktiga ingredienser för Magnus Wallerå. Sedan november är han ny generaldirektör på Myndigheten för yrkeshögskolan, en femtonåring som växer så det knakar.
Publicerad: 2024-06-12
Berätta kort om din bakgrund!
– Jag är i grunden lärare men sögs tidigt upp av politiken. Har jobbat som statssekreterare och chef vid Centerpartiets samordningskansli på Regeringskansliet, varit chef på Svenskt Näringsliv och även varit delägare i en kommunikationsbyrå.
Vad tar du med dig in i din nya roll som generaldirektör på Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH?
– Förutom min långa erfarenhet som chef gör ju min bakgrund också att jag har en förståelse för politiken och hur den fungerar. Jag har även jobbat på båda sidor inom partsvärlden, dels på Lärarförbundet, dels på Svenskt Näringsliv, så jag är insatt i de utmaningar som kompetensbristen innebär för Sverige.
– I mina tidigare arbeten har jag alltid eftersträvat gemensamma fikastunder och det är jag mån om nu också, även om fikastunderna redan fanns. Det är viktigt att ses för att skapa en god kultur på arbetsplatsen, det ska vara kul att vara på jobbet.
Vad händer på myndigheten just nu?
– Vi växer. Yrkeshögskolan har fördubblats de senaste 10 åren och nu ska vi växa med ytterligare 15 procent under tre år framåt. Dessutom ska vi starta en pilotverksamhet med en helt ny utbildningsform, nationell yrkesutbildning, NY. Det kommer att vara en yrkesutbildning för vuxna på gymnasial nivå.
– Det innebär också att vi rekryterar en del, och såklart ser över systemen efter de här 15 åren.
– Vi kommer under året också på olika sätt uppmärksamma att vi fyller 15 år.
Vad är tillit för dig, kopplat till styrning och ledning?
– Jag tänker på tre saker. Först och främst krävs en tydlighet från ledningen om den långsiktiga inriktningen. Alla behöver veta vart vi är på väg.
– Det andra är en bra samarbetskultur. Det måste finnas en kultur som frigör medarbetarskapet.
– Den tredje delen handlar om att visa förtroende i ord och handling, både att ge frihet och vara beredd att backa medarbetarnas beslut. Medarbetarna måste känna att de har ledningens stöd.
Vilken erfarenhet har du av att arbeta tillitsbaserat?
– Min erfarenhet från Regeringskansliet är att man som chef måste släppa taget. Hela Regeringskansliet är ett stort förhandlingsmaskineri och mina medarbetare var de som skulle lösa ut majoriteten av problemen. Då måste jag lita på dem och ge dem det mandat de behövde. För mig är det tydligt tillitsbaserat.
– Vi pratar mycket om det nu också här på MYH, hur vi ska göra för att medarbetarna ska känna att de har vårt förtroende.
Hur arbetar ni med ledarskap och medarbetarskap på myndigheten?
– Just nu jobbar vi med att skapa en mer sammansvetsad ledningsgrupp. Vi har till exempel använt Partsrådets material om robusta samarbetskulturer vilket har varit jättebra. Om medarbetarna ser att ledningsgruppen fungerar väl sprider det sig i organisationen, vi måste vara goda förebilder.
– Vi jobbar också med att utveckla en ännu bättre samarbetskultur för att medarbetarna ska känna sig fria och starka. Det är en central fråga för oss. Inom kort kommer vi ha myndighetsdagar då vi fortsätter arbetet med att bygga en robust samarbetskultur.
I strategin för statliga arbetsgivare är staten som en attraktiv arbetsgivare en viktig del. Hur kan staten bli en (ännu) mer attraktiv arbetsgivare för dagens studenter?
– Staten är en attraktiv arbetsgivare. Det ser vi inte minst hos oss på MYH, det finns ett stort intresse för att jobba hos oss. Viljan att göra något meningsfullt är en stark drivkraft hos dagens unga och där kan vi i staten med våra samhällsviktiga uppdrag erbjuda intressanta arbetsuppgifter. Vi har också i de flesta fall möjlighet att erbjuda en rimlig balans mellan jobb och fritid. Så det är nog bara att köra på, vi har rätt förutsättningar att fortsätta vara en attraktiv arbetsplats för dagens och framtidens arbetskraft.
Vilket är ditt viktigaste verktyg som ledare?
– Samtalet, det coachande och peppande samtalet.
Kort om Myndigheten för yrkeshögskolan
Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH ansvarar för frågor som rör yrkeshögskolan i Sverige och verkar för att utbildningarna tillgodoser arbetslivets behov av kompetens.
Antal anställda: 137
Ort: Västerås och Hässleholm
Om ledarporträtten och Tillitsinitiativet
Ledarporträtten är en serie intervjuer med nya medlemschefer som Arbetsgivarverket gör inom ramen för Tillitsinitiativet.
Arbetsgivarverket har utifrån medlemmarnas önskemål tagit initiativ till att i samverkan med medlemmarna utveckla stöd för tillitsbaserad styrning och ledning i de statliga verksamheterna. Målet är att stödja framtidens arbetsliv, genom att skapa ökade förutsättningar för ledare inom det statliga avtalsområdet att i sin arbetsgivarroll utöva ett tillitsbaserat ledarskap.