2 oktober 2024•Nyhet
Träff för högsta ledning gav insikter i att rusta för det oväntade
Vikten av att skapa en kultur av trygghet, jobba med kommunikationen och öva i förväg. Det var några saker som lyftes när myndighetschefer träffades för att dela erfarenheter om hur de som ledning kan rusta verksamheten för att möta en oförutsägbar omvärld.
Publicerad: 2024-10-02
Träffen var den tredje och avslutande delen i den första omgången av höstens erfarenhetsutbyten för högsta ledning, som arrangeras inom ramen för Tillitsinitiativet.
Aktiviteten inleddes i augusti med en digital uppstart där deltagarna fick ta del av ett inspirerande samtal mellan tre generaldirektörer. Därefter fick de deltagande verksamheterna träffas i lärpar och utifrån ett scenario mer konkret gå in på hur de genom sitt ledarskap kan förbereda organisationen för att hantera en oväntad händelse eller kris.
Vid den avslutande träffen fick man också dela med sig av tankar kring och utifrån just den uppgiften.
– Även om vi har jobbat mycket med det här fick vi med oss helt nya tankar. Vi pratade mycket om kommunikation och hur man gör för att få alla chefer att bli bärare av vad som behöver göras. Strukturen måste finnas på plats, den kan inte byggas när något väl händer, sa Åsa Lindh, generaldirektör på Statens Servicecenter, som var i lärpar med Statens institutionsstyrelse (SIS).
Därefter fick de drygt 30 deltagarna från 13 olika verksamheter en genomgång av några axplock ur forskningen kring tillit, ledarskap och medarbetarskap. Bland annat visades forskarna Simon Elvnäs och Stefan Söderfjälls cykliska process för ledarskap, med tre grundläggande och avgörande beteenden i form av att tydliggöra, följa upp och återkoppla. Dessa beteenden användes sedan som teman för gruppsamtal där deltagarna i olika konstellationer fick fundera kring hur ledarskapet kan rusta organisationen.
En slutsats som drogs är att det som inte fungerar i vardagen fungerar heller inte i en krissituation. Därför är det viktigt att bygga upp tillit och trygghet innan något händer. Deltagarna lyfte också vikten av att öva olika scenarier i förväg och att kommunikation, även när man kanske inte själv har all information, är A och O.
När dagen så småningom summerades var det många som talade uppskattande om upplägget och möjligheten att få dela erfarenheter med många olika organisationer. Det fanns mycket värdefullt att ta med hem till den egna vardagen, inte minst nya kontakter för fortsatt utbyte framöver.
Några som var mycket nöjda med dagen och hela erfarenhetsutbytet var deltagarna från Första AP-fonden.
– Vi är så glada att vi får vara med i detta forum och prata om de här sakerna. Vi har fått många nya perspektiv, dels på olika myndigheters utmaningar, dels på vår egen verksamhet. Det blir också tydligt att en kris för en organisation kan vara vardag för en annan, därför är det värdefullt att dela erfarenheter med varandra, säger vd Kristin Magnusson Bernard.
Om Tillitsinitiativet
Arbetsgivarverket har utifrån medlemmarnas önskemål tagit initiativ till att i samverkan med medlemmarna utveckla stöd för tillitsbaserad styrning och ledning i de statliga verksamheterna.
Målet är att stödja framtidens arbetsliv, genom att skapa ökade förutsättningar för ledare inom det statliga avtalsområdet att i sin arbetsgivarroll utöva ett tillitsbaserat ledarskap.