14 april 2025•Nyhet
Stor nöjdhet på jobbet och en positiv tekniksyn hos statsanställda
Statligt anställda är generellt sett mer nöjda med sin arbetssituation än anställda inom andra sektorer men introduktionen av nyanställda kan förbättras. Det visar en ny undersökning.
Publicerad: 2025-04-14
Arbetsmiljöverkets och SCB:s undersökning om arbetsmiljön på svensk arbetsmarknad 2024 är nyligen offentliggjord av de båda myndigheterna. Undersökningen genomförs vartannat år. Totalt har 17 600 sysselsatta från alla sektorer svarat, drygt 1100 av dessa är statsanställda.
Arbetsgivarverket har analyserat svaren från statligt anställda och jämfört det med hela arbetsmarknaden.
Den senaste undersökningen har fått ett utökat antal svarande och vissa nya eller omformulerade frågor för att bättre beskriva dagens arbetsliv. Bland annat har det tillkommit frågor om arbetsmiljö och digitalisering, säkerhetskultur och förhållandena mellan krav och resurser.
Nöjdhet, meningsfullhet och längre arbetsliv
Statsanställda är generellt sett mer nöjda med sin arbetssituation än anställda inom andra sektorer och jobben uppfattas i hög grad som meningsfulla och stimulerande.
– Statsanställdas generellt sett positiva upplevelse av arbetssituationen känns igen från tidigare undersökningar. Att en positiv syn på arbetet gynnar ett längre arbetsliv är väl känt. Staten är den sektor där flest tror sig orka med arbetet fram till önskad pension, säger Tarja Nevala, arbetsmiljöexpert på Arbetsgivarverket.
Tydlighet kring arbetsuppgifter och resultat
Frågorna om tydlighet kring hur arbetsuppgifter ska utföras och att ges förutsättningar för ett gott resultat, visar generellt sett på en hög nöjdhet. När det gäller chefers dialog kring resultat och utformningen av introduktionsprogram är nöjdheten lägre.
– Dialog och kommunikation mellan chef och medarbetare är viktiga byggstenar både för en god arbetsmiljö och för måluppfyllnad och resultat. Dagens snabba förändringstakt ställer krav på både ledarskap- och medarbetarskap.
– En bra introduktion skapar förtroende mellan medarbetare och chefer och fångar upp arbetsplatsens värderingar och förväntningar. Ett genomtänkt introduktionsarbete kan skapa motivation, engagemang och förutsägbarhet i vardagen, vilket är en bra grund för trygghet.
Öppenhet, kritiska synpunkter och kränkande särbehandling
Staten får ett högre värde jämfört med hela arbetsmarknaden när det gäller möjligheterna att framföra kritik. Upplevelsen av att ha blivit utsatt för kränkande särbehandling är också lägre inom staten än på arbetsmarknaden i stort.
– Undersökningen visar att staten står sig väl i tillitsfrågor. Samtidigt visar resultatet på vikten av att öppenhetsfrågor och arbetet mot kränkande särbehandling integreras i ett värdegrundsarbete, och också blir en del i att utveckla psykologisk trygghet inom organisationen.
Teknologisk utveckling och tekniska hjälpmedel
Ett nytt frågeområde är den teknologiska utvecklingens påverkan på arbetet. Undersökningen visar att de statligt anställda är teknikpositiva och att systemen som erbjuds ofta upplevs som lättarbetade. Driftstörningar kan däremot vara ett återkommande problem.
– Digitaliseringen av statlig sektor är ett prioriterat område för de statliga verksamheterna och det nya frågeområdet ger en positiv återkoppling. Detta är inte minst intressant med tanke på den snabba AI-utvecklingen.
Hot och våld
En något högre andel inom staten är drabbade av hot och våld på arbetsplatsen under en 12-månaders period, jämfört med arbetsmarknaden totalt. Ensamarbete vid otrygga situationer är ungefär lika vanligt inom staten som på arbetsmarknaden i stort.
– Sett till tidigare undersökningar har problematiken med hot och våld gentemot statsanställda minskat på lång sikt. I staten utsätts däremot både kvinnor och män i lika hög grad. Inom övriga sektorer är kvinnor drabbade i högre grad. Frågan om att motverka hot och våld har länge varit och kommer fortsatt att vara, en högt prioriterad fråga för de statliga arbetsgivarna.
– Sammanfattningsvis ger den senaste arbetsmiljöundersökningen en kvittens på att mycket fungerar bra inom staten men att det finns flera områden med utmaningar. Det systematiska arbetsmiljöarbetet behöver fortsatt prioriteras. Det blir aldrig färdigt utan måste vara en ständigt pågående process, säger Tarja Nevala.
Felmarginaler
För samtliga frågor i undersökningen finns ett konfidensintervall som för statens del oftast är +/- två till tre procent. För hela arbetsmarknaden är den oftast +/- en procent. Alla skillnader mellan sektorerna är därför inte statistiskt säkerställda.
Staten i siffror
Här hittar du mer information om arbetsmiljö i staten och arbetsmiljöundersökningen 2024.

Prenumerera på våra nyheter
Du vet väl att du kan prenumerera på våra nyheter? Anmäl dig nu och få senaste nytt direkt i din inkorg.