Socialdepartementet
Datum: 31 maj 2023
Diarienummer: 2023/0369
Remiss av promemoria Större flexibilitet i föräldrapenningen - utökade möjligheter att använda dubbeldagar
Arbetsgivarverket besvarar remisser med utgångspunkt i ett statligt arbetsgivarpolitiskt perspektiv.
Arbetsgivarverket tillstyrker delvis förslaget om utökade dubbeldagar. Myndigheten ser positivt på att utöka antalet dubbeldagar från 30 till 60 dagar, men anser inte att dubbeldagarna ska kunna användas fram till att barnet är 15 månader istället för 12 månader. Arbetsgivarverket föreslår istället att tidsrymden då dubbeldagarna kan användas kvarstår på 12 månader alternativt utökas till 13 månader under en prövoperiod.
Skälen för Arbetsgivarverkets ställningstaganden framgår nedan.
Fler dubbeldagar
Arbetsgivarverket instämmer i utredningens bedömning av de positiva effekter som förslaget om fler dubbeldagar kan medföra för en mer jämställd fördelning av föräldraledigheten mellan kvinnor och män.
Förslaget kommer sannolikt att innebära att män uppmuntras att använda en större andel av föräldrapenningen när barnet är litet, vilket kan leda till att kvinnor och män fördelar obetalt och betalt arbete inom hushållet mer jämställt, både på kort och lång sikt. Detta kan i sin tur innebära bättre hälsa och färre sjukskrivningar för kvinnor. Som samhällsutvecklingen ser ut nu, med en befolkning som blir allt äldre, behöver både kvinnor och män vara rustade för ett längre och mer hållbart arbetsliv. Arbetsgivarverket anser att ett mer jämställt föräldraskap är en förutsättning för det.
Arbetsgivarverket tillstyrker dock förslaget endast om det genomförs utan en möjlighet att använda de reserverade dagarna till dubbeldagar, utan att antalet föräldrapenningdagar totalt sett utökas för barnet och utan att begränsningen till tre perioders uttag av föräldraledighet enligt föräldraledighetslagen förändras.
I detta sammanhang vill Arbetsgivarverket hänvisa till sitt remissyttrande över betänkandet Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn (SOU 2017:101), där Arbetsgivarverket var mycket positivt till förslagen om både en koncentration av föräldrapenningdagarna till barnets yngre åldrar, liksom till fler reserverade dagar i föräldraförsäkringen.
Längre tidsrymd då dubbeldagarna kan användas
Om dubbeldagarna ska kunna användas fram till att barnet är 15 månader istället för 12 månader anser Arbetsgivarverket att det är mer tveksamt att fler dubbeldagar leder till de ovan redovisade positiva effekterna på det jämställda uttaget. Låt säga att ett par har tänkt sig att kvinnan är föräldraledig i 12 månader och att mannen därefter ska vara ledig i sex månader. Skulle en längre tidsrymd för antalet dubbeldagar kunna innebära att kvinnan är föräldraledig ytterligare två månader, tillsammans med mannen, som sedan enbart är föräldraledig ensam med barnet under fyra månader? I så fall kommer kvinnans frånvaro från arbetet att förlängas (14 månader) samtidigt som mannens totala frånvaro när barnet är litet är densamma (sex månader) men ensamansvaret för omvårdnaden minskar (till fyra månader).
Såsom departementet själva framför i konsekvensanalysen finns det en osäkerhet kring effekterna, om förslaget i praktiken verkligen innebär ett mer delat ansvar för omvårdnaden om barnet eller om möjligheten till dubbeldagar istället reducerar eller ersätter det ensamansvar som den andre vårdnadshavaren skulle ha haft utan reformen. Arbetsgivarverket menar att denna osäkerhet inte bör underskattas. Arbetsgivarverket anser därför att nuvarande tidsrymd fram till barnet är 12 månader bör kvarstå, alternativt att regeringen bara förlänger tidsrymden med en månad, det vill säga fram till barnet är 13 månader, under en prövoperiod. Prövoperioden skulle kunna vara på exempelvis tre år för att kunna utvärdera effekterna och därefter ta ställning till ytterligare och eventuellt utökad förlängning.
Beslut i detta ärende fattas av generaldirektör Christina Gellerbrant Hagberg. I den slutliga handläggningen deltog chef Arbetsgivarutveckling Åsa Krook, utvecklingsstrateg Anna Sjöstrand, förhandlingschef Anna Falck, kommunikationschef Lars Andrén, gruppchef Per Åkesson, chefsjurist Hedda Mann och socialförsäkringsexpert Jenny Lindmark, föredragande.
Ansvarig handläggare:
Jenny Lindmark