Datum: 22 oktober 2024
Diarienummer: 2024/529
Översyn av buffertfonderna
Arbetsgivarverket besvarar remisser med utgångspunkt i ett statligt arbetsgivarpolitiskt perspektiv.
Arbetsgivarverket är försiktigt positiva till förändringar som leder till effektivitetsförbättringar och bättre avkastning – det leder förhoppningsvis till bättre pensioner. Arbetsgivarverket har dock svårt att bedöma vilka av förslagen i promemorian som de facto leder till detta.
Arbetsgivarverket vill i sammanhanget betona svårigheten av att göra realistiska beräkningar av den här typen av organisationsförändringar. Erfarenheterna visar att kostnaderna och tiden innan förslagen får effekt ofta underskattas och att effektivitetsförbättringarna ofta överskattas.
Arbetsgivarverket vill särskilt lyfta fram vikten av följande frågor i det fortsatta arbetet med en eventuell sammanslagning av Sjätte AP-fonden med Andra AP-fonden med säte i Göteborg, respektive överföring av verksamhet från Första, Tredje och Fjärde AP-fonderna till en eller två nya fonder med säte i Stockholm.
De AP-fonder som ska ta emot verksamheten behöver bedöma om det är fråga om verksamhetsövergång enligt 6 b § lag (1982:80) om anställningsskydd (LAS) eller inte. De mottagande myndigheterna behöver få tillräckligt med tid för att göra en sådan bedömning utifrån gällande regelverk och respektive situation. Det är viktigt att bedömningarna blir korrekta. Om förändringen hanteras som en verksamhetsövergång när förutsättningarna brister så får det arbetsrättsliga konsekvenser. Det kan bland annat innebära ett kringgående av regelverket om förtjänst och skicklighet.
Avslutningsvis vill Arbetsgivarverket upplysa om att AP-fonderna inte omfattas av de statliga kollektivavtalen utan av Bankinstitutens Arbetsgivarorganisation (BAO) kollektivavtal. Det innebär bland annat, att AP-fonderna inte omfattas av det statliga avtalet om omställning och att medarbetare hos AP-fonderna därför inte kan få stöd av Trygghetsstiftelsen om de skulle bli uppsagda pga. arbetsbrist.
Beslut i detta ärende fattas av tillförordnad generaldirektör Anna-Karin Jansson efter föredragning av rådgivare Ana Gnospelius. I den slutliga handläggningen deltog chefsjurist Hanna Schmidt, förhandlingschef Andreas Nyström, chef Arbetsgivarutveckling Åsa Krook, kommunikationschef Lars Andrén, gruppchef intressebevakning Per Åkesson samt chefsekonom Roger Vilhelmsson.
Ansvarig handläggare:
Ana Gnospelius