Datum: 4 mars 2024
Diarienummer: 2024/104
Remiss av promemorian Ökade möjligheter till omställningsstudiestöd för personer inom bristyrken
Arbetsgivarverket besvarar denna remiss med utgångspunkt i ett statligt arbetsgivarpolitiskt perspektiv.
Arbetsgivarverket har inget att invända mot förslagen i promemorian och ställer sig generellt positiva till justeringar i systemet för omställningsstudiestöd om det bidrar till fler arbetstagare med efterfrågad kompetens och en ökad rörlighet på arbetsmarknaden i takt med att nya kompetensbehov uppstår.
Arbetsgivarverket vill dock framhålla följande synpunkter på de förslag som presenteras i promemorian.
4. ökade möjligheter till omställningsstudiestöd
Av promemorian framgår att den praxis som utvecklats gör det svårt för en person som arbetar inom ett yrkesområde med hög efterfrågan på arbetskraft att få omställningsstudiestöd för utbildning som syftar till att stärka personens kompetens inom ett annat arbetsområde. Därför föreslås att enbart arbetsmarknadens behov inom det arbetsområdet som utbildningen gäller ska beaktas vid beslutet. Skäl för förslaget är att omställningsstudiestödet inte bör skapa inlåsningseffekter utan bidra till ökad rörlighet på arbetsmarknaden.
Enligt Arbetsgivarverkets mening är det allmänt vedertaget att det idag finns arbetstagare och arbetssökanden som saknar den kompetens som krävs på arbetsmarknaden samtidigt som arbetsgivare har svårt att bemanna efter behov. En matchning av kompetenser efter arbetsmarknadens behov är av väsentlig betydelse och utgör en förutsättning för en välfungerande arbetsmarknad.
Omställningsstudiestödet beslutas i den ordning som ansökan sker och är begränsat till tillgängliga medel för stödet. Om efterfrågan överstiger de ekonomiska ramarna för reformen kan det inte uteslutas att en förändrad hantering minskar möjligheterna till stöd för den som är mindre attraktiv på arbetsmarknaden än vad som annars vore fallet. Detta kan i sin tur leda till en minskad rörlighet på arbetsmarknaden eftersom färre arbetstagare innehar sådan kompetens som efterfrågas.
6.6 konsekvenser för arbetsgivare och företag
Av promemorians konsekvensanalys framgår att förslaget kan komma att få vissa negativa konsekvenser för enskilda arbetsgivare som är verksamma inom områden där det råder brist på arbetskraft. Detta eftersom personer som är eller har varit verksamma inom ett bristyrke ges förbättrade möjligheter att stärka sin kompetens inom ett nytt arbetsområde. Medarbetare med rätt kompetens är avgörande för att de statliga verksamheterna ska kunna fullgöra sina samhällsuppdrag. Flera statliga arbetsgivare fullgör ett samhällsuppdrag inom områden där det råder brist på arbetskraft.
Det är väsentligt att omställningsstudiestödet ger ökade och inte minskade möjligheter att rekrytera och behålla medarbetare med rätt kompetens och färdigheter.
Beslut i detta ärende fattas av generaldirektör Christina Gellerbrant Hagberg. I den slutliga handläggningen deltog arbetsrättsjurist Mats Liliequist, kommunikationschef Lars Andrén, chefsjurist Hanna Schmidt, Stabschef Anna-Karin Jansson, gruppchef Per Åkesson och biträdande förhandlingschef Matilda Nyström Arnek, föredragande.
Ansvarig handläggare:
Matilda Nyström Arnek