Arbetsgivarguiden
Här finns stöd för dig som är arbetsgivare inom det statliga avtalsområdet.
Pension
Arbetstagare inom det statliga avtalsområdet omfattas av pensionsavtalet PA 16 för sin tjänstepension. Villkoren för tjänstepensionen utgör en betydelsefull del av arbetstagarens anställningsvillkor.
Möjligt att göra uppehåll i tjänstepensionen
Den 1 januari 2025 ändrades inkomstskattelagen (1999:1229) så att det går att göra ett eller flera uppehåll under en pågående utbetalning av tjänstepension de första fem uttagsåren. Arbetsgivarverket och de fackliga organisationerna OFR/S,P,O, Saco-S och Seko har infört bestämmelser i de statliga kollektivavtalen för att ta om hand denna förändring.
Tiden det tar för införandet kan skilja sig åt mellan olika försäkringsgivare men senast den 1 januari 2026 ska både försäkringsgivare och SPV kunna tillåta uppehåll för den med statlig tjänstepension.
Läs mer i vår nyhet.
Ett avtal för långsiktig kompetensförsörjning
Bestämmelserna i avtalet är utformade så att de bidrar till verksamheternas kompetensförsörjning över tid. Parternas syfte med avtalet är också att bestämmelserna ska vara långsiktigt hållbara, möjliggöra ett längre arbetsliv och ge en bra pension.
Vidare vill parterna ge arbetstagaren möjlighet att påverka sin pension samtidigt som parterna tar ansvar genom utformning av regler som rör förvaltningen av pensionskapitalet.
Den 1 januari 2024 trädde ändringar i pensionsavtalet i kraft. Förändringarna gäller de premiebestämda pensionerna medan de förmånsbestämda pensionerna lämnats oförändrade. Syftet med förändringarna har varit att göra det ännu mer attraktivt för arbetstagare att arbeta längre så att arbetsgivarna inom den statliga sektorn ska kunna bemanna verksamheterna med rätt kompetens både idag och i framtiden.
Viktiga delar i detta har varit att mönstra ut 65 år som normerande pensionsålder i avtalet, införa möjligheter att tjäna in tjänstepension högre upp i åldrarna och att minska tidigt uttag av pension.
I korthet innebar förändringarna:
- Att premiebestämda pensioner kan tjänas in till 69 års ålder
- Införande av en flexpension i Avdelningen II. Sedan 2016 har möjligheten funnits för arbetstagare som omfattas av avtalets Avdelning I. Flexpensionen ger möjlighet till mer flexibelt pensionsuttag när en arbetstagare vill minska sin arbetstid i slutet av arbetslivet.
- Delpensionsavtalet mönstras ut. (se övergångsbestämmelser enligt bilaga 2 till förhandlingsprotokoll Överenskommelse om ändringar i PA 16 2023-05-05 gäller istället en möjlighet till delpension. )
Förändringarna, som i praktiken gör de båda Avdelningarna i PA16 mer lika, införs i sin helhet successivt genom övergångsbestämmelser som omfattar arbetstagare födda 1965 och tidigare.
En guide till att prata om tjänstepension
I Tjänstepensionsguiden för statliga arbetsgivare finns information om tjänstepensionen och de kollektivavtalade försäkringarna.
Där finns också ett antal enkla budskap som du kan använda när du pratar med befintliga medarbetare och även i rekryteringssituationer.
Tjänstepensionsguiden har tagits fram i samarbete mellan Arbetsgivarverket, Statens Tjänstepensionsverk (SPV) och Statens servicecenter (SSC).
Läs mer i vår nyhet:
Ny webbplats guidar arbetsgivare om den statliga tjänstepensionen
Möjligt att byta avdelning
Pensionsavtalet är indelat i två avdelningar. Arbetstagare födda 1988 och senare omfattas av Avdelning I. Arbetstagare födda 1987 och tidigare omfattas av Avdelning II.
Ålderspensionen i Avdelning I är premiebestämd och ålderspensionen i Avdelning II är premie- och förmånsbestämd.
PA 16 tillkom genom att Arbetsgivarverket, Saco-S och Seko i november 2015 träffade avtal om premiebestämda pensioner för arbetstagare födda 1988 eller senare med giltighet från och med den 1 januari 2016. Den 23 februari 2016 anslöt sig OFR/S,P,O till avtalet.
Enligt Avdelning I, 1 kap. 3 §, kan en arbetsgivare och en arbetstagare född 1987 eller tidigare komma överens om att arbetstagaren ska omfattas av Avdelning I.
Möjligheten att komma överens om byte mellan avdelningarna i pensionsavtalet har i första hand syftet att bidra till kompetensförsörjning. Möjligheten ska till exempel ge ökad flexibilitet då arbetsgivaren rekryterar för en kortare tid från en annan arbetsmarknadssektor eller kanske för en tillfällig anställning av en arbetstagare från ett annat land.
Syftet är inte att arbetsgivaren mer regelmässigt ska överenskomma med arbetstagare eller grupper av arbetstagare om byte från Avdelning II till Avdelning I.
Mer information hos Statens Tjänstepensionsverk
Mer information om att byta avdelning hittar du på SPV:s webbplats: