Arbetsgivarguiden
Här finns stöd för dig som är arbetsgivare inom det statliga avtalsområdet.
Samverkan och MBL
Medbestämmandelagen, MBL, är idag grunden till förhandling och dialog mellan arbetsgivare och arbetstagarorganisationer. Vissa har hittat en väl fungerande dialog genom MBL, medan andra upplever ett ökat behov av dialog närmare chefernas och medarbetarnas vardag.
För att möjliggöra ett alternativt system har centrala parter inom statlig sektor slutit ett centralt processinriktat kollektivavtal – Ramavtal om samverkan för framtiden (nedan Samverkan för framtiden) – som ger lokala parter möjlighet att teckna ett lokalt samverkansavtal och då genom samverkansprocesser fullgöra viss informations- och förhandlingsskyldighet enligt MBL.
Genom att skapa samverkansprocesser ges förutsättningar för fler medarbetare i en verksamhet att bidra med kunskaper, erfarenheter och perspektiv som kan tillföra mervärde till verksamheten och bredda arbetsgivarens beslutsunderlag.
Samverkan för framtiden syftar till att möjliggöra och stimulera en verksamhetsanpassad och ändamålsenlig samverkan. Fokus i Samverkan för framtiden är att samverkan ska ske så långt ut i organisationen som möjligt; där besluten fattas. Därför är det naturligt att samverkan inte bara sker mellan lokala parter, utan också mellan chef och medarbetare.
Avtalet ger förutsättningar att skapa ett lokalt samverkanssystem som:
- Har ett tydligt fokus på verksamhetsutveckling.
- Har dialogen chef – medarbetare i centrum.
- Skapar förutsättningar för aktivt medarbetarskap.
- Ger lokala parter ett ansvar att vara pådrivande likväl som att ta ansvar för att stödja och följa upp samverkan.
- Möjliggör avsteg från MBL:s formella informations- och förhandlingsbestämmelser.
Aktuella avtal och skrifter
Länktips
Läs gärna mer om samverkan på Partsrådets webbplats: