Arbetsgivarguiden
Här finns stöd för dig som är arbetsgivare inom det statliga avtalsområdet.
Utrikes tjänsteresa och förrättning
Ersättning för tjänsteresa och förrättning utomlands för arbetstagare vid myndigheter under regeringen regleras i kollektivavtalet "Avtal om ersättning m.m. vid tjänsteresa och förrättning utomlands".
Under en utrikes tjänsteresa och förrättning har arbetstagaren kvar sitt tjänsteställe på sin vanliga arbetsort i Sverige. Bestämmelserna i Villkorsavtal Seko, Villkorsavtal OFR/S,P,O, Villkorsavtal-T Saco-S samt Affärsverksavtalen, som är anpassade för arbete i Sverige, fortsätter att gälla under förrättningen utomlands. Avtal om ersättning m.m. vid tjänsteresa och förrättning utomlands reglerar bara de förmåner och kostnadsersättningar som en arbetsgivare har möjlighet att erbjuda skattefritt till arbetstagaren. Under tjänsteresan och förrättningen gäller tjänstereseförsäkringen.
Avtalets definition av utrikes förrättning och utrikes tjänsteresa
Utrikes förrättning: Tjänstgöring som en arbetstagare - utan att få annan anställning - fullgör utom Sverige på någon annan ort än den vanliga verksamhetsorten eller stationeringsorten utomlands.
Utrikes tjänsteresa: En resa som är direkt föranledd av en utrikes förrättning eller en resa som den som är stationerad utomlands företar till eller från Sverige för statens räkning.
Krav på information till arbetstagare som sänds utomlands
Enligt 6 c § samt 6 d § andra stycket LAS ska en arbetsgivare lämna viss skriftlig information till en arbetstagare som sänds utomlands för att arbeta längre än fyra på varandra följande veckor. Informationen ska lämnas före avresan.
Enligt Arbetsgivarverkets bedömning faller situationen att en svensk myndighet sänder ut en arbetstagare för att arbeta för någon utländsk myndighet eller annat organ rimligen utanför utstationeringslagens tillämpningsområde. Detta innebär att arbetsgivaren inte behöver lämna ytterligare information enligt 6 d § tredje stycket.
Kontakt
Har du som är arbetsgivarföreträdare frågor om utlandstjänstgöring för statligt anställda?
Emma Lundin:
emma.lundin@arbetsgivarverket.se
08-700 13 88