Arbetsgivarguiden
Här finns stöd för dig som är arbetsgivare inom det statliga avtalsområdet.
Sända ut personal utomlands
Statliga arbetsgivare är i allt större utsträckning engagerade i tjänstgöring utomlands i samband med ökad internationalisering. Här hittar du information om vad du som arbetsgivare bör känna till om utlandstjänstgöring för statligt anställda.
En utlandstjänstgöring utförs vanligen antingen genom
- utlandsstationering
eller i form av en
- utrikes tjänsteresa och förrättning.
Arbetsgivaren beslutar om uppdraget utomlands ska utföras genom en utlandsstationering eller i form av en utrikes tjänsteresa och förrättning.
Det som avgör formen är
- utlandsuppdragets karaktär
- förhållanden på tjänstgöringsorten
- arbetstagarens situation.
Såväl utlandsstationering som utrikes tjänsteresa och förrättning kan ske under kortare eller längre tid.
Avser inte distansarbete från utlandet
Den här informationen avser inte distansarbete från utlandet i någon form. Information om distansarbete från utlandet nås via länken nedan.
Utlandsstationering - den utsände lever "som hemma"
Utlandsstationering innebär att arbetsgivaren utlandsstationerar redan anställd personal eller anställer personal och sänder ut för ett tidsbegränsat verksamhetsuppdrag utomlands. Sådan utlandsstationering görs med stöd av Avtalet om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands – URA.
URA är det generella avtalet för statligt anställda arbetstagare med stationering utomlands. För vissa arbetstagare gäller i stället annan reglering av anställningsvillkoren i centralt kollektivavtal eller författning.
URA-avtalet ger möjlighet för en arbetsgivare att genom ett utlandskontrakt skräddarsy anställningsvillkoren utifrån verksamhetens krav, uppdragets karaktär och arbetstagarens situation. Med stöd av URA kan arbetsgivaren också anställa medarbetare tidsbegränsat för utlandstjänstgöring.
Vid utlandsstationering har arbetstagaren sitt tjänsteställe på en angiven stationeringsort utomlands. Arbetstagaren lever i normalfallet ”som hemma” det vill säga i självhushåll på stationeringsorten. Vid utlandsstationering kan utlandskontraktet även omfatta villkor för medföljande familjemedlemmar (make/maka/sambo och barn under 19 år).
Läs mer:
Utrikes tjänsteresa och förrättning - arbetstagaren bor på hotell
Tjänsteresa och förrättning utomlands för arbetstagare vid myndigheter under regeringen regleras i kollektivavtalet Avtal om ersättning m.m. vid utrikes tjänsteresa och förrättning utomlands.
Om arbetstagaren ska bo på hotell och äta sina måltider på restaurang är det i normalfallet att betrakta som en tjänsteresa.
Läs mer:
Kollektivavtal som reglerar arbete utomlands
Det finns fyra centrala kollektivavtal på statens område som reglerar arbetstagares arbete utanför Sverige.
- Utrikes tjänsteresa och förrättning
Avtal om ersättning m.m. vid utrikes tjänsteresa och förrättning är tillämpligt för arbetstagare vid myndighet under regeringen. Vid utrikes tjänsteresa och förrättning har arbetstagaren kvar sitt tjänsteställe i Sverige samt står kvar i sina villkor i grundanställningen (VA, VA-T/ AVA, AVA-T) och omfattas därutöver av bestämmelserna vid utrikes tjänsteresa och förrättning. Kännetecknande för tjänsteresa är att arbetstagaren i normalfallet bor på hotell och äter sina måltider på restaurang. Inga familjeförmåner utges. - URA - det generella avtalet för statliga myndigheter vid utlandsstationering
Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands – URA (URA-avtalet) ger möjlighet för en arbetsgivare att genom ett utlandskontrakt skräddarsy anställningsvillkoren utifrån verksamhetens krav, uppdragets karaktär, förhållandena på stationeringsorten och arbetstagarens situation. Med stöd av URA kan arbetsgivaren också tidsbegränsat anställa medarbetare enbart för en utlandstjänstgöring. URA kan också tillämpas i vissa situationer vid sekondering, det vill säga när en arbetstagare sänds ut för att ställas under en annan organisations arbetsledning som till exempel vid insatser under ledning av FN eller EU. - UVA – för vissa medlemmar vid utlandsstationering
För arbetstagare som arbetar vid Regeringskansliet/Utrikesdepartementet eller vid Sida gäller att de i vissa situationer vid utlandsstationering vid en utlandsmyndighet omfattas av UVA - avtal om utlandstjänstgöring. Av UVA framgår de särskilda villkor som gäller för just dessa arbetsgivare och arbetstagare. - Lokalanställning vid utlandsmyndighet
Avtal för lokalanställda vid utlandsmyndighet (LOK). En utlandsmyndighet är en av regeringen förordnad myndighet som ingår i utrikesrepresentationen. Enligt 1 § LOK äger avtalet tillämpning på arbetstagare som är svensk medborgare och som är lokalanställd vid en av regeringen förordnad utlandsmyndighet för tjänstgöring som omfattar minst 40 procent av heltidstjänstgöring. En partsgemensam översyn av avtalet pågår.
Avtal och skrifter
URA Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands
URA - med råd och kommentarer i anslutning till avtalstexten
URA Agreement on overseas contracts and guidelines on employment conditions in service abroad
UVA, avtal om utlandstjänstgöring
Avtal om ersättning mm vid tjänsteresa och förrättning utomlands
Utbildning om URA
Vi erbjuder utbildningen URA - villkor vid olika former av utlandsuppdrag. Du hittar en lista över kommande tillfällen på sidan Öppna utbildningar, under rubriken Anställningsvillkor.
Kontakt
Har du frågor om utlandstjänstgöring för statligt anställda?
Kontakta Dan Hultgren:
dan.hultgren@arbetsgivarverket.se
08-700 14 07
eller
Emma Lundin:
emma.lundin@arbetsgivarverket.se
08-700 13 88