Arbetsgivarguiden
Här finns stöd för dig som är arbetsgivare inom det statliga avtalsområdet.
Skattefrågor vid distansarbete från utlandet
En statsanställd som arbetar på distans från ett annat land kan bli skyldig att betala skatt även i landet där hen befinner sig. Att ta reda på vad som gäller är en uppgift både för arbetstagaren och för arbetsgivaren.
Relaterade sidor
Distansarbete från utlandetArbetsuppgifter vid distansarbete från utlandetRätten att vistas i och distansarbeta från ett annat landArbetsmiljö och arbetsledning vid distansarbete från utlandetSocialförsäkring och sjukvård vid distansarbete från utlandetÖvrigt försäkringsskydd vid distansarbete från utlandetInternationell privaträtt och andra länders arbetsrätt Straffrätten och tjänsteansvaret vid distansarbete från utlandetCentrala avtal gäller i två situationer vid distansarbete från utlandet - Arbetsgivarverket avråder från sådant arbete i andra situationer
Arbetsgivarverket har den 22 mars 2024 överenskommit med sina centrala fackliga motparter att de centrala statliga kollektivavtalen äger tillämpning i två särskilt angivna situationer vid distansarbete från annat land inom EU/EES på motsvarande sätt som vid distansarbete i Sverige.
Dessa två situationer avser distansarbete inom EU/EES-området:
- vid korta, enstaka vistelser i annat land eller
- då en person bor i ett närliggande nordiskt land och dagpendlar till Sverige för att arbeta.
Distansarbete från ett annat land ställer arbetsgivare och arbetstagare inför flera frågor som behöver hanteras. Även i de fall då kollektivavtalen gäller behöver dessa frågor omhändertas i särskild ordning. Se informationen och råden på denna sida.
Arbetsgivarverket avråder fortsatt från distansarbete från utlandet i andra situationer än de två situationer som nämns ovan. Detta då det endast i dessa två situationer finns en gemensam partsavsikt att de statliga centrala kollektivavtalen och kollektivavtalsförsäkringarna ska gälla utanför Sverige. I vissa andra situationer kan det dessutom krävas lagstöd och internationella avtal för att distansarbete ska vara möjligt.
Riktlinjer och enskilda överenskommelser om distansarbete från utlandet ska finnas vid distansarbete från utlandet, precis som vid distansarbete inom Sverige.
Om en arbetstagare planerar att distansarbeta från utlandet förutsätter det att arbetstagarens skattebemötande både i Sverige och i värdlandet klargörs.
Frågan om beskattning kan därför behöva ställas till Skatteverket, men även till värdlandets skattemyndighet.
Både arbetsgivaren och arbetstagaren ska försäkra sig om att Sveriges och värdlandets skattelagstiftning följs.
Kontakta Skatteverket
Kontakta Skatteverket för mer information om beskattning vid distansarbete från utlandet.
Arbetsgivaravgifter
Huvudregeln är att arbetsgivaravgifter ska betalas i Sverige på avgiftspliktig ersättning för arbete som fysiskt utförts i Sverige oavsett om den som utför arbetet gör det här i landet för en svensk arbetsgivare eller på distans från utlandet.
Som arbete i Sverige jämställs i vissa fall arbete som utförs på distans även i land utanför EES och utanför land som Sverige ingått sociala trygghetsavtal med (tredje land). För att sådant distansarbete i skatterättsligt hänseende ska anses som arbete i Sverige krävs att personen innan distansarbetet utanför Sverige påbörjas var anställd för att arbeta i sin arbetsgivares verksamhet i Sverige.
Det krävs också att arbetsuppgifterna för den svenska arbetsgivarens räkning är av den karaktären att dessa kan utföras på distans från utlandet på samma sätt som om arbetsuppgifterna utförts i Sverige.
Arbetsgivaren ska alltid göra skatteavdrag enligt tabell för anställda som tillfälligt arbetar utomlands. För att arbetsgivaren ska kunna underlåta att göra skatteavdrag krävs beslut om jämkning.
Arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter i Sverige för anställda som tillfälligt arbetar utomlands.
Om det tillfälliga arbetet utförs i ett EES-land eller ett land som Sverige har slutit socialavgiftsavtal med ska den anställda kontakta Försäkringskassan innan det tillfälliga arbetet påbörjas för att säkerställa sin socialförsäkringstillhörighet. Försäkringstillhörigheten ska styrkas med intyg, A1-intyg inom EES-området.
Ska arbetstagaren skatta i Sverige?
Utgångspunkten är att inkomst som en i Sverige bosatt arbetstagare, det vill säga som är obegränsat skattskyldig i Sverige, får på grund av distansarbete som utförts från utlandet, är skattepliktig inkomst i Sverige.
Inkomsten kan i vissa situationer bli skattefri med stöd av Sveriges nationella skattelagstiftning om förutsättningarna för den så kallade sexmånadersregeln är uppfyllda. Regeln återfinns i 3 kap. 9 § inkomstskattelagen, och innebär att en obegränsat skattskyldig person som har anställning som innebär att han vistas utomlands i minst sex månader inte är skattskyldig för inkomst av sådan anställning till den del inkomsten beskattas i verksamhetslandet.
Detta bör dock kontrolleras i det enskilda fallet eftersom regeln i allmänhet inte tillämpas vid distansarbete utomlands. Detta beror på att utlandsvistelsen då inte är förorsakad av arbetet utan av arbetstagarens egen önskan att utföra arbetet i värdlandet.
Ska arbetstagaren skatta i det andra landet?
Beroende på värdlandets lagstiftning kan värdlandet redan från dag 1 ha rätt att beskatta arbetstagarens lön. Därför är det mycket viktigt att arbetstagaren själv reder ut i början av sin vistelse huruvida hen blir skattskyldig enligt värdlandets lagstiftning eller inte samt kommunicerar detta till Skatteverket.
Sverige har ingått skatteavtal med olika länder för att förhindra eventuell dubbelbeskattning. Även om arbetstagaren då inte beskattas i ett land kan det ändå uppkomma en deklarationsskyldighet för arbetstagaren i landet. Förhållandet kan gälla även i Sverige.
Skyldigheter för arbetsgivare och arbetstagare
Beroende på arbetets karaktär och på hur länge distansarbetet utomlands varar kan det uppkomma en registreringsskyldighet för arbetstagaren och en rapporteringsskyldighet för arbetsgivaren i arbetslandet.